Barei met ‘SAY YAY!’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 6 sterrenLIED:
De laatste keer dat Spanje nog eens de TOP 3 wist te halen in een finale was alweer in 1995. Anabel Conde was toen een favoriet voor de eindoverwinning, maar uiteindelijk streek Noorwegen met de eer. Gaat Barei hier verandering in brengen? Met dit liedje? Nee. In de landen uit de reeks ‘Eerste Oordeel 2016′ die zijn behandeld, kan dit er nog mee door. Het R&B-/Pop-nummer is mede door Barei zelf geschreven en het heeft zeker enkele leuke refreinen. Er ontvouwt zich ook een leuke soul-climax op ’t eind, dat wel wat weg heeft van Jamiroquai’s neo-disco. Toch blijft het nummer ietwat braaf en zielloos klinken door een niet al te rijke mix/productie. Hopelijk komt er nog een definitieve studio-versie.

Rating 8 sterrenUITSTRALING:
Barei is tot dusver een opluchting op het charisma-vlak. Haar sneakers zijn haar trademark en het zal ongetwijfeld meegenomen worden in de act. Nog belangrijker is dat Barei lekker camerageniek is. Ze weet de camera’s uitstekend te vinden. Gecombineerd met haar schoonheid én een zelfverzekerd stemgeluid kan dat een voordeel zijn voor het totaalplaatje.

Rating 7 sterrenVOCALEN:
Uitstekende vocalen. Daar valt, in elk geval tot dusver, niets op af te dingen. De uithalen en modulaties weet ze goed te pakken. Ik ben benieuwd of ze tijdens de repetities de ‘Yay!’-yel goed uit haar strot weet te halen. Overigens is dit de eerste volledige Engelstalige inzending uit Spanje. Een unicum. In eigen land was daar best wat kritiek op, maar het toont ook aan dat Spanje wil vernieuwen. Barei heeft ook een redelijk goede uitspraak van het Engels.

Rating 7 sterrenSTAGING:
Het team achter ‘Sunlight’ heeft al wel een beetje nagedacht over het visuele plaatje. De felle LED-verlichting refereert natuurlijk aan zonlicht. En ook de cirkels van blauwe lasers zorgen dat Nicky het centrale middelpunt is. Natuurlijk was onderstaand optreden uitgevoerd in een Late Night Show, maar enkele ideetjes zouden zomaar meegenomen kunnen worden naar Stockholm. Nu het camerawerk nog!

Rating 6 sterrenAPPEAL JURY’S:
Barei kan zeker wel in de smaak vallen bij de Europese jury’s. Maar of het genoeg is voor een TOP 10-klassering valt nog te bezien. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat omroep TVE wel probeert om Spanje een wat liberaler imago mee te geven aan de inzending. En ook Barei heeft genoeg overtuigingskracht als artiest. Een 6-je dan maar bij dit element.

Rating 5 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Het is ook nog te vroeg om deze inzending te klasseren als ‘televotervreter’. Het nummer is hip genoeg, heeft climax genoeg, en is misschien voor Spanje vernieuwend genoeg. Maar ‘genoeg’ is niet genoeg op dat grote podium. Alleen als je de harten van alle Europeanen weet te veroveren is een plekje bij de TOP 3 op dit vlak mogelijk. Ik zie dat nog niet gebeuren.

Rating 2 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Wederom dus een inzending waarbij je al in een redelijk vroeg stadium kunt concluderen dat het….geen kandidaat is voor de winst. Het nummer mist net dat beetje extra ‘soul’ en is net een beetje te licht voor concerten buiten het songfestival. Aan Barei zal het misschien niet liggen.

TOTAALPLAATJE
Michael Jackson kon dat altijd zo leuk….dat ‘voetje schuivelen’. Barei zal het ongetwijfeld tot een kunst verheffen. Maar samenvattend is het gemiddelde totaalplaatje gewoon net wat te braaf. ‘Say Yay!’ wordt met uitroepteken geschreven, maar de overtuigingskracht daarvan kom ik nog niet helemaal tegen. Misschien een gegarandeerde middenmoter in de finale (Spanje is één der BIG-5-landen en hoeft dus niet op te treden voor kwalificatie)? ►►
Rating Gemiddelde - klein5,9 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Eén reactie op “Barei met ‘SAY YAY!’

  1. Vindt zelf er niet zoveel aan, vindt het dansje helemaal niks.. maar moet zeggen dat ze het hier beter heeft gedaan dan andere keren dat ik haar heb zien optreden.
    Het is best wel zo een vrolijk liedje die zo in je hooft blijft zitten de hele dag.
    Spanje maakt het al lang niet het songfestival… misschien is de score dit jaar iets hoger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s