Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz met ‘MIDNIGHT GOLD’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 4 sterrenLIED:
Elke vorm van muziek is in mijn opinie geoorloofd om aan te treden op het grote Eurovisie-podium. Maar ik denk toch dat bepaalde genres van muziek eenmaal op het grote podium niet echt goed werken. Duidelijker gezegd: Er zijn liedjes die zich bij voorbaat al uitschakelen voor een goede score op het songfestival. Het indie-rocknummer ‘Midnight Gold’ is daar een voorbeeld van. In de verte doet deze inzending denken aan de discografie van Radiohead. En het valt te prijzen dat Georgië met zoiets vooruitstrevends afreist naar Stockholm. Maar dit werkt beter op het Groningse EuroSonic dan op ’t Eurovisie. Helaas is dit volstrekt kansloos.

Rating 3 sterrenUITSTRALING:
Je kont nog zoveel aan die mengtafel draaien tijdens je optreden. En al die close-ups van de instrumenten geven je echt wel het gevoel dat het een professionele opvoering is. Maar de algehele uitstraling van de groep wordt er zo niet beter op. Sterker, die is er niet. Compleet afwezig. Nogmaals, het songfestival is geen EuroSonic. En op het songfestival gelden ook nog wedstrijd-wetten. Aan Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz Rykka gaat dat compleet voorbij.

Rating 6 sterrenVOCALEN:
Met de stem van leadzanger Nika is niks mis. Integendeel, voor een rocksong uit het indie-genre heeft hij een behoorlijk aangenaam stemgeluid. Op geen enkele momenten zingt hij vals. Maar ergens verbaast me dat niet, aangezien het nummer, de melodie, behoorlijk vlak is. Er zit weinig modulatie in de song, dus vocale imperfecties vallen zo minder op.

Rating 5 sterrenSTAGING:
Zelfs rock kan alleen maar goed werken op het songfestival, als er goed gewerkt wordt aan de staging. Denk even aan de Turkse inzending uit 2010 (Manga) of de winnende Finse inzending uit 2006 (Lordi). Je moet in elk geval met vuurwerk en belichting het maximale uit het lied halen. Dat gebeurt in de video hieronder nog helemaal niet. Het ziet er op dit moment een beetje bedroevend uit. Dit is Club Vera uit Groningen niet.

Rating 2 sterrenAPPEAL JURY’S:
Dit gaat niet werken bij de jury’s…..

Rating 3 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
….en al helemaal niet bij televoters. Hooguit enkele sprokkelpuntjes uit Rusland, Armenië en Azerbeidzjan kunnen nog helpen. Maar….wat is helpen?

Rating 1 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Als dit het songfestival wint, dan eet ik m’n kleren op en ga naakt dit nummer een complete octaaf hoger zingen…op YouTube. Nee, even serieus, ik vind het jammer dat de kleinere Oost-Europese landen soms dezelfde problemen maken als de kleinere West-Europese landen, zoals België en ons eigen Nederland. Wat hier gebeurt, gebeurt daar ook: Jezelf van tevoren al kansloos maken nog voordat de repetities beginnen. Jammer.

TOTAALPLAATJE
Niet goed genoeg dus. Ik wil er nog wel aan toe voegen dat het mooi is dat ook een indie-rock-nummer het songfestival weet te bereiken. Nogmaals, het songfestivalpodium is voor iedereen. Hoe gemeleerder het deelnemersveld, hoe meer mensen in Europa een eigen favoriete inzending hebben die niet dezelfde is als zijn/haar vriend, buurman of opa. ►►
Rating Gemiddelde - klein3,4 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s