STOCKHOLM 2016 ■ Deelnemersveld tot dusver

Widget 4 - Overig NieuwsVoor het gemak gaan we er na vanavond van uit dat de gedoodverfde favoriet in Letland gewonnen heeft. In Letland vindt vanavond namelijk nog de nationale voorronde ‘Supernova 2016’ plaats, en daar lijkt de compositie van Aminata Savadogo de beste kaarten in handen te hebben. Na vanavond zijn dan 22 van de 43 deelnemende landen bekend. We zijn dus dik op de helft. Maar is het een sterk deelnemersveld?Door: Gert Waterink

Algehele indruk
Echt bijster enthousiast ben ik nog niet over de inzendingen die tot dusver gekozen zijn. Veel liedjes zijn wel oké, maar daar ligt dan vaak het grote probleem. Op het Eurovisie Songfestival anno 2016 moet je knallen. Een ‘OK-lied’ is nooit uitstekend. En voor een goed resultaat begint daar de weg naar succes. Nederlanders kunnen daar sinds Anouk (9e uit 39 landen) en The Common Linnets (zilver op 37 landen) nu veel objectiever over meepraten. Alle maar dan ook écht álle elementen van het totaalplaatje moeten een complete ‘Wow!’-beleving genereren bij zowel jury’s als Europeanen die thuis op de bank meekijken.

Op deze blog zal ik daarom vooral de nadruk leggen op die liedjes die ‘in the mix’ zitten voor daverend TOP 10-succes, TOP 5-succes of zelfs voor de winst. Per slot van rekening ga ik samen met mijn beste Noorse vriend een flink bedrag, à €5.000, inzetten op een uitgebreid portfolio van weddenschappen, zogenaamde ‘bets’. Dan is het geen overbodige luxe om alvast een helder beeld te krijgen van de mogelijkheden per deelnemend land.

‘In the mix’
Maar eerst eens even een overzichtje van de gekozen landen die al wél ‘in the mix’ zitten:

Letland - vlag rondLETLAND: Aminata Savadogo is terug (vorig jaar zelf nog 6e in Wenen), nu als drijvende componerende kracht achter het lied van Justs. ‘Heartbeats‘ is een stuwende, ultramoderne popballad met diepe, lage downbeats. Als Aminata de hele studioversie zelf heeft afgemixt op de mengtafels van de studio, dan zeg ik sjapoo. Laten we ook zanger Justs niet vergeten. Hij gaat compleet op in z’n emoties, die op zijn beurt weer helemaal terug te herleiden zijn op de lyrics. Dit is de eerste echte kanshebber.

Oekraïne - vlag rondOEKRAÏNE: Ondanks alle controverse, blijft dit een unieke inzending die door al het opgewaaide stof wel degelijk indruk zal achterlaten in Stockholm. Veel mensen vinden dat politiek niet thuis hoort op het songfestival, maar dit is geen politiek. Het lied ‘1944‘ is een aangrijpende etno-ballad met intensieve uithalen, waardoor de muzikale boodschap goed overkomt. En die boodschap vind ik niet politiek. Eerder humanistisch en ethisch van aard. ‘In the mix’ voor een goed resultaat.

Oostenrijk - vlag rondOOSTENRIJK: Heerlijke, ongedwongen, onschuldige, maar o zo effectieve vrolijkheid. En dat komt ons ook nog eens tegemoet in het Frans. Misschien wordt het net iets te licht bevonden voor de winst. Maar wat als paal boven water staat is het feit dat dit liedje nog niet veel concurrentie hoeft te dulden van soortgelijke liedjes. Zoë is een zangeres met uitstraling die tijdens haar optreden door de natuur rondfladdert. Serge Gainsbourg lijkt weer terug van weggeweest in ‘Loin d’Ici

Duitsland - vlag rondDUITSLAND: Men neme een klein meisje, met een aparte Manga-uitstraling en een vertederend gezichtje, een prachtig stembereik, van heel laag naar heel hoog, en een liedje dat wat weg heeft van Oh-Land’s oeuvre (leuke Deense zangeres!). Uniek in z’n soort en ook op het podium goed, ietwat statisch uitgevoerd. Ik ben heel benieuwd of Duitsland weer eens aan de linkerkant van het scorebord terecht kan komen. ‘Ghost‘ is heel mooi, gelaagd afgemixt in de studio.

IJsland - vlag rondIJSLAND: Grétha Salóme voeg ik ook nog toe aan deze ‘mix’ van liedjes, aangezien haar lied al tot in de puntjes verzorgd overkomt. De stage-act lijkt al helemaal klaar. En ook al ligt het nummer ‘Hear Them Calling‘ wat lastig in het gehoor, een goed scoreverloop moet mogelijk zijn.

De betting odds
Je houdt het niet voor mogelijk, maar op het moment van schrijven wordt er bij de wedkantoren al wat gehandeld op verschillende betting odds. Bovenstaande landen vinden we op Oddschecker ( http://www.oddschecker.com/tv/eurovision) terug in de hogere regionen:

  • #03: LETLAND
  • #07: DUITSLAND
  • #08: OEKRAÏNE
  • #16: IJSLAND
  • #32: OOSTENRIJK

Oostenrijk doet het in sommige fan polls beter dan bij de wedkantoren. Maar m’n gevoel zegt dat er soms ook iets te hevige anti-beleggingen plaats vinden. Sowieso is het in dit stadium nog veel te vroeg om landen uit te sluiten of bij te schrijven. Maar het geeft al wel een idee hoe er over bepaalde gekozen inzendingen gedacht wordt.

Voor gedetailleerde info over alle deelnemers, volg de reeks HET EERSTE OORDEEL 2016 .

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s