Gréta Salóme met ‘HEAR THEM CALLING’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 7 sterrenLIED:
IJsland heeft hoogstwaarschijnlijk het beste lied uit de nationale finale naar Stockholm gestuurd. ‘Hear Them Calling’, geschreven en gezongen door Gréta Salóme, is een intrigerende, sterk geschreven folk-/popsong die na meerdere luisterbuurten goed in het gehoor ligt. In 2012 deed Salóme al eens mee met een gelijkwaardig lied met complexe melodie, ook door haar geschreven. Toen leverde het haar en Jonsi een 20e plaats uit 26 deelnemers op in de finale. ‘Hear Them Calling’ lijkt me de interessantere van Gréta’s twee pogingen. Maar of de melodie ‘instant’ genoeg is om IJsland in de TOP 10 te helpen?

Rating 7 sterrenUITSTRALING:
La Salóme is een mooie blonde verschijning, die helaas op het podium iets teveel opgeslokt wordt door haar stage act. Mensen moeten ook de connectie maken met haarzelf. Bij Loreen in 2012 waren er nog genoeg close-up shots van haar intrigerende verschijning…en haar gezicht. Hier zie ik dat iets te weinig.

Rating 8 sterrenVOCALEN:
Met zo’n ingewikkelde act zou je verwachten dat het zingen lastiger gaat worden. Maar dat valt heel erg mee. Je merkt dat Gréta veel gerepeteerd heeft en dat werpt z’n vruchten af. Haar timing is perfect en sluit naadloos aan op de scenes uit de LED-projectie.

Rating 7 sterrenSTAGING:
Het lijkt alsof Loreen, The Common Linnets en Måns Zelmerlöw definitief hun sporen achtergelaten hebben op het vlak van staging. Beeldregie, montage, choreografie, timing, geluid……IJsland lijkt nu al helemaal áf voor Stockholm. Toch heb ik een punt van kritiek. Hoe lang kunnen zulk soort gelikte acts nog interessant blijven? Op de één of andere manier lijkt ‘Hear Them Calling’ toch een beetje afgekeken van Loreen. Het mist daarom iets eigens…en unieks. De perfectie van de stage-act zou hier een klein beetje in Grétha’s nadeel kunnen werken.

Rating 7 sterrenAPPEAL JURY’S:
Jury’s vallen wel voor dit soort complexe acts met dito complexe liedjes. De algehele opvatting is al snel ‘Sta daar maar eens…je moet het toch maar even doen’. Juryleden zijn gevoelig voor dat argument. En dat geldt al helemaal op het Eurovisie Songfestival anno 2016. Wat dat betreft zou IJsland in de finale tijdens de jury-puntentelling al leuke sprongen kunnen maken op het scorebord.

Rating 6 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Maar misschien geldt dat niet voor de televoters. Mijn gevoel zegt dat het nummer net iets te complex is voor een geramde TOP 5-notering in de finale. Het is allemaal nog even afwachten hoe het deelnemersveld eruit gaat zien. Voordeel tot dusver is, dat nu er 22 landen gekozen zijn op het moment van schrijven, er toch veel matige inzendingen tussen zitten. Dat kan Grétha helpen.

Rating 4 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Bij de fans doet de IJslandse inzending het goed in de polls. De gunfactor is ook hoog, nadat IJsland er in 2012 met een 20e plaats zo bekaaid af kwam. Voor de eerste echte overwinning vrees ik dat ‘Hear Them Calling’ net wat te weinig beklijft en ook niet iets vooruitstrevends neerzet. Het is al een keer gedaan.

TOTAALPLAATJE
Na Oostenrijk lijkt mij IJsland de volgende kandidaat die we in de gaten moeten houden voor een goede score op het 61e songfestival. Er kan nog best wel wat gesluiteld worden aan de act. En als op bepaalde momenten er iets meer close-up’s van Grétha in de beeldregie worden opgenomen, dan kan IJsland trots zijn op deze inzending. ►►
Rating Gemiddelde - klein6,6 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s