Minus One met ‘ALTER EGO’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 6 sterrenLIED:
Cyprus moet nog steeds een hogere klassering halen dan een 5e plaats. Ik ben bang dat dat met deze ‘songfestival-rock’ niet gaat lukken. Georgië mag dan weliswaar té alternatief en experimenteel zijn voor het songfestival, ik kan wel waardering opbrengen voor dat soort rock. Deze rock is toch een beetje teveel ‘Zweedse prefab’. Om positief af te sluiten: Zuiver als lied is het wel een kansrijkere inzending dan Georgië.

Rating 7 sterrenUITSTRALING:
Leadzanger Francois Micheletto heeft meegedaan aan de Franse editie van The Voice. En ook dat geeft al aan dat de band nou niet echt carrière wil maken buiten de commerciële muziekscene om. Los van dat is Francois een capabele zanger die de rest van de band goed op sleeptouw neemt. De band zal hoe dan ook voor een feestje zorgen. Vaak is het nog wel de vraag in hoeverre dit soort pseudo-rock ver kan komen op het songfestival. Turkije 2010 was een terechte, energieke rock-inzending. Maar ‘Alter Ego’ wordt door mij wat te licht bevonden.

Rating 6 sterrenVOCALEN:
Nog meer dan bij individuele optredens gaat het bij een band om het totaalplaatje. Nederland kon daar in 2011 in Düsseldorf over meepraten. Vocaal zong Jan Dulles OK. Maar ja, wat doet dat er toe. Uitblinken is het devies, en de formatie Minus One doet dat nog niet echt. Vocaal is het allemaal in orde hoor. Maar hier zijn ook andere zaken uit het totaalplaatje aan het werk.

Rating 7 sterrenSTAGING:
Een leuk feestje zal het worden. Misschien wordt er nog een truc uitgehaald met een huilende wolf. In elk geval wil ik Cyprus nog niet afvlakken. Er is nog van alles mogelijk om deze inzending meer appeal te geven.

Rating 7 sterrenAPPEAL JURY’S:
Waaronder appeal bij de jury’s. Ik denk dat hier de band wat voordeeltjes heeft. Jury’s anno 2016 stemmen niet zuiver en alleen op het lied en de zang. Wat ook geldt is het entertainment-gehalte. Minus One is entertainment plus one.

Rating 6 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Cyprus heeft niet echt veel buren. Zelfs met Griekenland erbij moet de kracht toch echt zuiver en alleen van de eigen inzending komen. Ik ben nog niet overtuigd van het lied zelf, ongeacht het feit dat dit rock is. De inzending blijft mijns inziens wat te vlak en is qua melodie niet zo’n oorwurm. Neem nu MaNga (Turkije 2010). Die band bracht een nummer naar het festival waarbij de melodie zoveel interessanter was.

Rating 3 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Minus One is niet kansrijk voor de eindzege. Daarvoor brengt deze rock-inzending weinig vernieuwends naar Stockholm. Cyprus maakt wel kans op een envelopje, en dus een finaleplaats.

TOTAALPLAATJE
Ach, na het nu een paar keer beluisterd te hebben, zou Cyprus zomaar weer eens de finale kunnen halen. Maar verwacht geen wonderen van deze band. Er moet nog heel wat gebueren voor wat betreft de stage-act. En zoals we inmiddels allemaal al weten, worden er niet meer ‘live’ instrumenten bespeeld op het podium. Hopelijk kan Minus One overtuigend ‘nep-spelen’. We weten nog weinig tot niets van een live-uitvoering. ►►
Rating Gemiddelde - klein6,0 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s