ManuElla met ‘BLUE AND RED’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 5 sterrenLIED:
De Sloveense inzending begint eigenlijk redelijk interessant. Country uit Slovenië, met wat invloeden van The Corrs, en dus ook nog eens up-tempo! Erg interessant toch? Jammer, maar het nummer verzandt al snel een een heleboel gejoel. Nu is Slovenië officieel ook meer een Alpenland dan een Balkanland, dus dat verbaast ons niet zo. Maar in tekstueel opzicht had ManuElla toch best even wat beter d’r best kunnen doen niet? Slovenië komt uit in de tweede halve finale.

Rating 8 sterrenUITSTRALING:
Manuella is een leuke zangeres, die veel plezier uitstraalt in dit vrolijke niemendalletje. Ze weet de camera’s goed op te zoeken, waardoor haar vrolijke toet goed overkomt op de buis. Heel anders als haar voorganger Maraaya die naar mijn mening haar moderne nummer veel minder goed wist te verkopen.

Rating 6 sterrenVOCALEN:
Ik vind het echt jammer dat het refrein grotendeels een venusroep is geworden. Is toch nergens voor nodig? In tekstueel opzicht had ze ‘Blue And Red’ makkelijk naar een hoger plan kunnen tillen. Kijk, in principe gaan die modulaties haar nog wel goed af. Maar echt mooi vind ik het niet. Ze heeft het haar eigen stem te lastig gemaakt met dit nummer.

Rating 5 sterrenSTAGING:
Staging anno 2016 gaat over het stijlvol in beeld brengen van kandidaten. Met veel close-ups hebben landen als Zweden, Nederland en Estland geprobeerd om real-life videoclips op het podium te brengen. Ik noem dat de ‘het moderne staging concept’. Maar ManuElla haalt toch wel een beetje het ‘ouderwetse staging concept’ van stal. Die verkleed-act is mijns inziens nogal overbodig. Ik snap het ook niet helemaal. In de winnende songfestival-acts uit 1981 (Bucks Fizz, Verenigd Koninkrijk) en 2002 (Marie-N, Letland) voelde de verkleedpartij nuttig en passend bij het geheel. Hier niet.

Rating 5 sterrenAPPEAL JURY’S:
Slovenië is een land dat vaak nogal zwak beloond wordt door de andere landen uit voormalig Joegoslavië. Bij e jury’s gelukkig wat minder dan bij de televoters. Maar de boom met punten is meestal niet bestemd voor Slovenië. Dit vrolijke Americana liedje zou het misschien nog wat beter kunnen doen bij de jury’s. Maar eenmaal in de finale krijgt het dan wat concurrentie van het betere Nederlandse liedje. Al is dat ook maar relatief…….

Rating 4 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
In de televote heeft Slovenië sinds 2001 niet meer een TOP 10-klassering weten te behalen. Vorig jaar en in 2011 zaten de Slovenen er dicht bij. Maar zelfs in de split-results deed Slovenië het in 2011 veel beter bij de jury’s dan bij de televoters. Ik denk eerlijk gezegd ook dat het lied ondergesneeuwd gaat raken bij de televoters. Het is gewoon té gedateerd. Zoiets zou in 2001 beter gewerkt hebben dan nu. Het nummer is niet uniek genoeg, en daardoor lijdt het totaalplaatje er ook onder.

Rating 1 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Het zou zo leuk zijn, als de ‘kleinere landen’ in het songfestival eens een keer voor een upset zouden kunnen zorgen. ManuElla gaat dat niet doen ben ik bang. Ach, waar ben ik eigenlijk bang voor? Misschien berust Slovenië zich in deze gang van zaken en vindt het deelnemen belangrijker dan winnen. Laten we niet vergeten dat er nog repetities aan zitten te komen. Dus wellicht kan dit potentieel nog wat opgekrikt worden.

TOTAALPLAATJE
Samenvattend: Slovenië moet dringend wat urgentere liedjes naar het songfestival sturen. En daarmee bedoel ik nummers die ook veel beter gemixt worden in de studio. Ik had het daarnet even over The Corrs. Maar ook daar geldt dat de vergelijking misschien sneller wordt gemaakt met een act uit het verleden i.p.v. de tegenwoordige tijd. ►►
Rating Gemiddelde - klein4,9 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s