Sandhja met ‘SING IT AWAY’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 7 sterrenLIED:
Lekker nummertje deze keer uit Finland. De nationale finale aldaar, Uuden Musiikin Kilpailu, heeft deze lekkere R&B/Funk/Disco-stamper opgeleverd. ‘Sing It Away’ is mede-gecomponeerd door de uivoerende artiest, Sandhja. Vooral het refrein schiet er elke keer uit. In dit genre heeft België een gelijksoortig liedje. Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat de Finse concurrent wat sterker is, en met meer power en soul uitgevoerd wordt.

Rating 5 sterrenUITSTRALING:
Maar het songfestival is geen radiofestival. En nu komen ook de wat mindere kanten van deze inzending naar voren. Sandhja heeft de power. ‘She owns the stage’, zoals we dat dan zeggen. Maar qua uiterlijk, qua grimas, komt Sandhja mijns inziens te koud, te hard en te steriel over. Zangeressen als Edsilia of Berget Lewis kunnen beter overweg met dit genre. Want ook al zijn hun vocalen net zo powerful, ze blijven een warme soulvolle uitstraling hebben op het podium. De Finse zangeres blijft toch een beetje een ijskonijn. Ze moet hier echt op oefenen, want anders kunnen camera close-ups nadelig werken.

Rating 6 sterrenVOCALEN:
Beetje rauw, voldoende soul en vooral veel power. Zo kun je Sandhja’s vocale register omschrijven. Niks mis mee. Maar ik mis een beetje warmte in haar stem. Ze zal niet de beste vocalist van dit songfestival worden.

Rating 5 sterrenSTAGING:
Bij deze inzending helpen de backing vocalisten wel degelijk aan de vrolijke noot. Heerlijk hoe ze het publiek op sleeptouw nemen met de perfect gechoreografeerde dance moves. In de verte doet me deze vrolijkheid denken aan bijvoorbeeld ‘Čaroban’ (Servië 2011, 14 plaats) en ‘Lăutar’ (Moldavië 2012, 11e plaats). Jammer is alleen die nep-DJ. Kap daar toch mee het leidt ontiegelijk af van de kwaliteit van het liedje. Om diezelfde reden denk ik dat vorig jaar Slovenië kopje onder ging (14e plaats, Maraaya), terwijl het vooraf een favoriet was. Televoters en jury’s prikken door dit stukje nepheid heen en zijn dan eerder geneigd om het af te straffen.

Rating 6 sterrenAPPEAL JURY’S:
Het lot van kwalificatie in het geval van Finland ligt deze keer in handen van de jury’s. Ik denk dat zij meer punten geven aan deze karakteristieke, maar ook wat koud uitgevoerde inzending. Sandhja ziet er kek en alternatief uit. Het korte koppie staat haar wel, maar ze zal echt meer warmte moeten leggen in haar uitvoering. Kwalificatie bij de ‘judges’ is dan ook nog niet zeker.

Rating 4 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Ik zie niet in waarom een bankzitter hier op wil stemmen. Ik haal daarom graag even de winnaar van het Junior Songfestival van 2015 aan. Malta had de droomkandidaat met de jonge Destiny Chukunyere. Ook zij zong een soulful nummer met fantastische backing vocals. Dat meisje had pas ‘X-Factor’. Ze voerde een leuk disconummer uit met zoveel meer warmte. En televoters beloonden dat. Overigens ‘Hemel En Aarde’ werd zo in 1998 ook prachtig 4e. Edsilia? Tips nog?

Rating 1 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Kansloos voor de zegepalm. Ook in het geval van Finland lijkt Lordi (1e plaats, 2006) nog steeds een uitzonderingsgeval te zijn. Uuden Musiikin Kilpailu moet eens wat meer bij de Baltische buren kijken. Ook de Zweden en Noren weten constant met betere totaalplaatjes op de proppen te komen. Ik gun het Finland, maar helaas. Geen winst.

TOTAALPLAATJE
Leuk, kek disco/funk-nummer voor op de MP3-speler. Maar aan de uitvoering schort het teveel om dit naar een TOP 10-klassering te brengen in een eventuele finale. Overigens is dit wel een stukje beter dan België. ►►
Rating Gemiddelde - klein4,9 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s