Justs met ‘HEARTBEAT’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 9 sterrenLIED:
Potverdrie zeg. Dát duurde lang. Erg lang, 22 inzendingen lang, om ein-de-lijk te kunnen spreken van een wat serieuzere kanshebber voor de Eurovisie-beker. Letland is back with a bang. En daar zorgt wederom Aminata Savadogo voor. Nadat ze vorig jaar prachtig 6e werd op 27 finalisten, keert Aminata nu terug als componist en producer van ‘Heartbeat’. Uitvoerende is nu de apetijtelijke Justs Sirmais, 21 jaar jong. Het nummer is een mix van ballad, R&B en elektro-pop met wat jaren 80-invloeden. Ook het arrangement is uniek te noemen met een heerlijke diepe bass sound, die prachtig zou klinken in een discotheek. De productie klinkt lekker duur. En ook heel belangrijk: De melodie is interessant genoeg en blijft boeien. Een lied dat misschien nog wat kansrijker is dan ‘Love Injected’.

Rating 8 sterrenUITSTRALING:
Wat ook absoluut meewerkt is de intense performance van de zanger. Justs is een aantrekkelijke performer, die de camera op de belangrijke momenten uitstekend weet te pakken. Je observeert als kijker een jonge vent die écht emotioneel begaan is met de tekst van het lied. Je gelooft ‘m gedurende de drie minuten totaal. Hij zingt voor jou, niét voor zichzelf. Ritmisch is z’n optreden ook goed op orde. En het dichtknijpen van z’n ogen wekt passie op. Kortom, Justs heeft de ‘X-Factor’.

Rating 7 sterrenVOCALEN:
Net als Freddie uit Hongarije, heeft ook Justs een rauw, maar vooral zeer duidelijk stemgeluid. In de uithalen trekt hij alle registers open. Daarbij werkt z’n vocale kracht, zonder dat het ineens een sopraan wordt. De rauwe en ietwat onderontwikkelde stem past perfect bij het totaalplaatje. Misschien zijn er mensen die liever Ott Lepland dit nummer hoorden zingen. Ik niet. Aminata heeft de perfecte zanger uitgekozen voor haar lied.

Rating 8 sterrenSTAGING:
Zoals onderin te zien is, is het optreden van Justs erg minimalistisch. Net als met Aminata vorig jaar, draait ook nu alles om de solist. Niemand anders. En dat werkt in dit geval. Een praktisch voordeel hierbij is dat de staging en het camerawerk relatief simpel gehouden kunnen worden. Want verkijk je er niet op, wat Måns Zelmerlöw vorig jaar uithaalde qua motion-capture-technieken gaat mij nog steeds de pet te boven. ‘Heartbeat’ heeft dat niet nodig. Simpelheid is hier juist de kracht. Denk bijvoorbeeld ook even terug aan de winnaar van 2010, Lena Meyer-Landrut (Duitsland).

Rating 9 sterrenAPPEAL JURY’S:
Juryvoer. 100%. ‘Heartbeat’ gaat denk ik met gemak overladen worden met jury-punten. Dat belooft nog een leuke puntentelling te worden, waarbij eerst het volledige 100% jury-resultaat afgelezen wordt door de 43 landen. Ik zou op dit moment niet weten hoe jury’s deze inzending minder gaan beoordelen. Misschien dat Justs af en toe nog wat meer een lachje moet doorschemeren? Het zijn echt nuances.

Rating 8 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Misschien is ‘Heartbeat’ als lied net wat te weinig uplifting en vrolijk. De laatste winnaars zijn steevast inzendingen die positiviteit en blijdschap opwekken bij zowel jury’s als televoters. Ik verwacht wel dat Letland behoorlijk wat televotes gaat krijgen uit omringende landen in Scandinavië en Oost-Europa.

Rating 6 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Het winnaarspotentieel is er. Of het daadwerkelijk een 2e victorie wordt voor Letland durf ik nog niet te zeggen. Maar bij de wedkantoren staat de inzending al geramd op de 3e tot 5e plaats. Het is nog vroeg om hier conclusies uit te trekken. Maar het geeft al wel aan dat het potentieel aanwezig is voor TOP 10. En ik denk dat we er serieus rekening mee moeten houden dat Justs de TOP 5 gaat halen.

TOTAALPLAATJE
Bravo. Het eerste voorbeeld van een totaalplaatje dat op alle punten dikke voldoendes scoort. Letland gaat voor de tweede keer op rij de TOP 10 halen in de finale. Kwalificatie uit de halve finale naar de finale? Dat lijkt me nu al een beetje een rare vraag. Niet omdat het nog te vroeg is qua voorspellingen, maar juist omdat ‘Heartbeat’ nu al een bijna-zekerheid is voor de finale. Maar….er komen nog zoveel kanshebbers. Australië en Zweden zijn na dit weekend bekend en daar verwacht ik veel van. Rusland lijkt bij de wedkantoren de one-to-beat. En hierna komt Frankrijk! ►►
Rating Gemiddelde - klein7,9 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s