Amir met ‘J’AI CHERCHÉ’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 9 sterrenLIED:
Ook Frankrijk weet niet wat het zichzelf straks aan gaat doen. Het land, dat de afgelopen maanden al zoveel dood en verderf heeft meegemaakt, laat zich wederom van z’n sterkste kant zien richting Europa. Want ze hebben een serieuze kanshebber. Ze kunnen, hoe raar dat mag klinken, gelijk komen met Zweden door voor een 6e overwinning te zorgen. ‘J’ai Cherché’ is een perfect chanson vs. popnummer dat hier en daar zelfs de melancholie van onze eigen Dotan in zich heeft. Het ge-‘Youhouu’ en het geklap werkt dan weer erg aanstekelijk en zorgt voor veel vrolijkheid. Amir Haddad, ex-tandarts die als tweede thuisland Israël heeft, heeft ook voor de compositie gezorgd.

Rating 9 sterrenUITSTRALING:
Er zit een verhaal aan Amir. Zijn multiculturele achtergrond, hij heeft Tunesisch, Joods, Marokkaans, Spaans bloed, en is geboren in Frankrijk, kan nog wel eens een assett worden. Veel belangrijker natuurlijk is Amir’s uitstraling. Hij brengt ‘J’ai Cherché’ op een zeer geloofwaardige, intense manier, waarbij hij veel plezier uitstraalt. Z’n knappe kop, dichtgeknepen oogjes en glimlach doen dan de rest. Hier wil je gewoon voor stemmen. Je kunt niet om Amir heen. In de verte zou je kunnen zeggen dat hij de Franse Måns Zelmerlöw of Lena Meyer-Landrut is.

Rating 8 sterrenVOCALEN:
Behalve alle positieve vermeldingen, is het liedje toch ook best moeilijk om foutloos te zingen. Er zit veel tekst in. En Amir moet schipperen tussen het Frans en het Engels. Tot sloot wordt dit lied relatief lang heel hoog gezongen. Amir moet z’n falcetto, z’n hoge kopstem, relatief vaak gebruiken. Maar ongeacht de moeilijkheidsgraad, overtuigt hij me.

Rating 8 sterrenSTAGING:
Ook voor Frankrijk geldt: Houd het simpel. Amir is eigenlijk de man waar alles om moet draaien. Z’n downbeat motoriek en nonchalance past perfect bij het ritmische up-tempo liedje. De backing vocals zorgen in dit totaalplaatje straks voor de beweeglijkheid. Dit is een nummer waarbij het optreden geklap in de hand werkt. Erg uplifting dus. En eigenlijk is in het totaalplaatje het lied de decisive factor.

Rating 9 sterrenAPPEAL JURY’S:
Frankrijk mag zich ook opmaken voor een erg apetijtelijke jury-puntentelling. Het land krijgt daarbij ook nog eens een boel medeleven en empathie voor wat het vorig jaar allemaal heeft meegemaakt. Jury’s van Australië, Rusland tot aan Nederland en Spanje gaan dit nummer hoog zetten. En natuurlijk niet te vergeten Israël. Wat nog wel belangrijk is, is een goede camera-regie. Er kan nog een heleboel potentieel uit deze inzending gehaald worden.

Rating 8 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Geert Wilders? Eat your heart out zou ik zeggen. Amir kan ook absoluut overtuigen bij de TV-kijkers. ‘J’ai Cherché’ is zo ongelooflijk ‘straight-in-your-face’. Het is een lied waar je niet omheen kunt. Het onderscheid tussen televoters en jury’s is vooral bij Frankrijk dit jaar in positieve zin flinterdun. En ook hier zou het verhaal omtrent de Franse inzending -de multiculturele achtergrond van Amir- een extra steuntje in de rug kunnen geven, van IJsland tot Israël, van Rusland tot Griekenland.

Rating 7 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Frankrijk is voor het eerst sinds 2001 (Natasha St-Pier, 4e plaats in Kopenhagen) weer eens dichtbij de gouden medaille. Maar wat deze inzending misschien nog specialer maakt, is het feit dat dit het eerste echt kansrijke up-tempo-lied van de Fransen is sinds……..Catherine Ferry 2e werd met ‘Un, Deux, Trois’ in 1976 (!).

TOTAALPLAATJE
Om even een pas op de plaats te maken, is het belangrijk om aan te geven dat Frankrijk niet als Zweden het gehele totaalplaatje al perfect op orde heeft. De Franse omroep en delegatieleider Bruno Berberes hebben dit hopelijk door. Toch moeten we staging ook niet overschatten. De laatste jaren hebben we gezien dat het winnende totaalplaatje helemaal niet persé doordrenkt hoeft te worden met pyrotechnics, salto’s en andere ingewikkelde props. Frankrijk heeft een serieuze winnaar in handen. Duimen omhoog voor de Fransen! ►►
Rating Gemiddelde - klein8,3 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s