Jüri Pootsmann met ‘PLAY’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 9 sterrenLIED:
Naast Eurovisie-fan weet menigeen dat ik ook een ontzettend grote James Bond-fan ben. Wat is het dan heerlijk om een inzending als deze te verwelkomen. ‘Play‘ is een ontiegelijk eigentijds lied dat de hedendaagse popmuziek perfect weet te spiegelen. De producer van Adèle, Paul Epworth, zou dit geschreven en geproduceerd kunnen hebben. Het soulvolle jaren 60-genre vind je ook terug in b.v. het werk van Sam Smith. James Bond nummers als ‘Writing’s On The Wall‘ en ‘Skyfall‘, allebei Oscar-winnaars, hoor je terug in ‘Play’. De Estse inzending deelt ook wat genen met nummers als ‘Rolling In The Deep’ (Adele), ‘Rise Like A Phoenix’ (ESF 2014, 1e plaats), ‘Hello’ (Adele) en ‘Goodbye To Yesterday’ (ESF 2015, 7e). Stig Rästa componeerde en zong dat laatste nummer. En hij staat ook nu in voor de compositie. ‘Play’ is een passievol lied, vol met rijke Metropole orchestratie (hoor de Xylofoons en Bow Bells) en soulvolle backing vocals. De melodie heeft mooie ritmische coupletten die met intense, krachtige refreinen afgewisseld worden. Bravo!

Rating 9 sterrenUITSTRALING:
Jüri Pootsmann is nog maar 21 jaar, maar op het podium brengt hij ‘Play’ met veel volwassenheid en soul. Alsof je naar iemand zit te kijken die toch veel meer levenservaring onder de leden heeft. Jüri is perfect gekapt en gestyled, zodat we naar een jonge incarnatie van Tom Jones kijken. Z’n bewegingen, het geknik met z’n benen, z’n handjes maar vooral z’n facial gestures….het klopt allemaal bij deze emotionele uitvoering.

Rating 8 sterrenVOCALEN:
‘Play’ komt goed uit de verf met een stem die vooral de lage noten opzoekt. Je hoort af en toe nog wel dat Jüri’s stem vooral in de lage registers nog ietwat meer diepte kan ontwikkelen. Maar hij is ook nog maar 21 jaar. Een supertalent, die niet voor niets een platencontract heeft bij het ‘Alternative’ label van Universal Estland. Vooral de climaxen in de refreinen worden toch echt met veel bravoure door Jüri gezongen.

Rating 8 sterrenSTAGING:
De sfeer van het lied komt niet alleen terug in Jüri’s stem, maar vooral ook in de staging. De omroep ETV had in de nationale finale ‘Eesti Laul’ voor erg frontaal camerawerk gekozen. Geen Common Linnets-achtige circle movements en one shots, maar vooral shots van Jüri’s intense gelaatsuitdrukken. Gecombineerd met de dieprode belichting, James Bond-achtige LED-visuals en belichting die frontaal op Jüri’s rechterkant gezet werden, kwam het totaalplaatje goed tot z’n recht. Sommige bookmakers vinden dat teveel van het goede. Het kan zo te ‘serieus’ en ‘Afstandelijk’ worden, redeneren enkele collega’s van http://www.esctips.com. Maar afgaande op het resultaat van Estland vorig jaar (7e) is daar wel degelijk een markt voor.

Rating 7 sterrenAPPEAL JURY’S:
Het zou kunnen dat de meer kritische jury ietwat minder onder de indruk is van ‘Play’. Afgelopen jaren hebben de jury’s bewezen dat ze ook tegen de verwachting in wat minder uitbundig punten verdeelden. Denk bijvoorbeeld aan Estland vorig jaar. Knap 5e met 144 punten in de televote, maar teleurstellend 11e met maar 65 punten. Wellicht is dat een uitzondering en doet Jüri het ook goed bij de jury’s.

Rating 8 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Estland treedt aan in de eerste halve finale en moet het in het 2e gedeelte opnemen tegen kanshebbers als Azerbeidzjan, Tsjechië, Oostenrijk, IJsland en Cyprus. Toch denk ik dat ‘Play’ opvalt in wat voor competitie dan ook. Het is de enige mannelijke solo-artiest. En de ‘brooding’ act zou wel eens veel makkelijker opgepakt kunnen worden door televoters dan de bookies nu denken. Denk ook even terug aan Albanië 2012 (Rona Nishliu, 5e), dat vooraf afgeschreven werd door de fans vanwege de al te serieuze content.

Rating 5 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Ook al hoop ik het, Estland gaat het 61e festival niet winnen. Daarvoor is de inzending net wat te ‘eigengereid’ voor. Voorts zal het ook belangrijk zijn om te zien welke stratplek Estland toebedeeld krijgt door de Zweedse omroep SVT. Kwalificatie naar de finale is een zekerheid als je het mij vraagt.

TOTAALPLAATJE
Estland gaat door op de lijn die vorig jaar is ingezet. Het land komt met eigentijdse muziek op de proppen dat a-typisch is voor het songfestival. In dat opzicht vind ik bijvoorbeeld Rusland veel meer ‘typisch songfestival’. Alleen daarom hoop ik dat Estland hoog gaat komen. TOP 10 is absoluut mogelijk, maar de afgelopen week heeft al bewezen dat de mooiste en meest kansrijke inzendingen nog bekend gemaakt moesten worden…… ►►
Rating Gemiddelde - klein7,8 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s