Michał Szpak met ‘COLOR OF YOUR LIFE’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 6 sterrenLIED:
Polen had de kans om het conservatieve imago van zich af te schudden door bijvoorbeeld hun eigen interpretatie van Rihanna naar Stockholm te sturen (Margaret met ‘Cool Me Down’). Maar helaas ging het publiek prat op deze wat gedateerde ballade. Eigenlijk begint ‘Color Of Your Life’ redelijk veelbelovend. Maar de coupletten blijven interessanter dan het clichématige refrein. Er werden bij collega-wedders vergelijkingen gemaakt met Estland 2012 (Ott Lepland met ‘Kuula’, 6e plaats). Maar die inzending is toch echt wat eigentijdser….vooral door z’n eenvoud.

Rating 7 sterrenUITSTRALING:
Michał Szpak is een aantrekkelijke jongeman, die in Polen bekend staat om z’n androgiene uiterlijk. Maar juist daarom wordt ie in het conservatieve Polen ook gewaardeerd. Tijdens z’n optreden in de Poolse nationale finale was hij erg begaan met de camera. Altijd belangrijk. Maar….gaat Europa vallen voor z’n looks?

Rating 9 sterrenVOCALEN:
Polen is al het zoveelste land dat een voormalige X-Factor-kandidaat naar het Eurovisie Songfestival stuurt. En het moet gezegd worden, los van Michał’s mooie, ietwat androgiene, verschijning, is hij bovenal een fantastische zanger. Er is geen foutje te bespeuren in z’n stem. Wellicht heeft dat ook te maken met zijn achtergrond. Z’n familie is ook gepokt en gemazeld in de muziek (zuslief is een redelijk succesvolle operazangeres). Je kunt horen dat Michał een beetje ‘opera’ in z’n stem heeft. ‘Operatic pop’ staat ook niet voor niets in de hoes van z’n laatste album.

Rating 6 sterrenSTAGING:
Tijdens de nationale finale kon je al een idee krijgen van wat we qua staging gaan verwachten. Polen zal voor een low-key optreden kiezen, waarbij qua styling en muzikale ondersteuning een mild opera-achtig en klassiek sfeertje gecreëerd gaat worden. Polen komt uit in het eerste, zeer lastige, gedeelte van de 2e halve finale op donderdag 12 mei. ‘Color Of Your Life’ zou in z’n eenvoud kunnen opvallen tussen de kansrijkere, meer commercieel klinkende inzendingen. Servië lijkt me de grootste kaper op de kust voor Polen.

Rating 6 sterrenAPPEAL JURY’S:
Polen heeft ook een nadeel tijdens de puntentelling. Het kan niet echt profiteren van vriendelijk gezinde buren. Wel denk ik dat jury’s over het algemeen waardering kunnen opbrengen voor paradijsvogel Michał. Ik wil ‘m nou niet meteen vergelijken met Conchita (doe het dus wel), maar jury’s zijn forgiving als ze vocaal iets moois kunnen presteren.

Rating 5 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Op dit vlak denk ik dat Polen wat meer moeilijkheden gaat krijgen. Vooral in het aankomende slagveld dat de deelnemers in het 1e gedeelte van semi 2 mee zullen maken, ben ik bang dat Polen ondergesneeuwd kán raken. Kijk bijvoorbeeld naar het eerste gedeelte van de grote finale van vorig jaar. De meer low-key klassieke inzendingen van Cyprus en Oostenrijk waren de grootste slachtoffers bij de televoters. Zelfs Zweden had er onder te lijden.

Rating 2 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Polen gaat absoluut niet de 2e plaats van collega Edyta Gorniak (ESF 1994, ‘To Nie Ja’, runner-up) verbeteren. Er zit ook dit jaar geen winnaar namens Polen in het verschiet. Kwalificatie moet dan weer wel te doen zijn.

TOTAALPLAATJE
Een interessante inzending uit Polen dit jaar. Absoluut leuk deze Michał Szpak. Vocaal behoort hij ook tot één der beteren in het deelnemersveld van 2016. Helaas is het lied net wat te gedateerd om van een zogenaamd ‘Kuula’-effect te spreken. Degelijk, maar niet astonishing. ►►
Rating Gemiddelde - klein5,7 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s