Nina Kraljić met ‘LIGHTHOUSE’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 7 sterrenLIED:
Dit is één van de leukste en originele inzendingen van Kroatië sinds het land het meerdere keren zeer goed deed op het Eurovisie Songfestival in de jaren ’90 (6e 1995, 4e 1996, 5e 1998, 4e 1999). Het neofolk-achtige lied is rijkelijk gearrangeerd met mooie etnische instrumenten en dromerige backing vocals. In de verte heeft het wel iets weg van ‘Teardrops’ (ESF 2013, winnaar). Al vind ik deze inzending net dat beetje melodieuze schwung missen. Het blijft qua modulaties een beetje vlak. Een echte bridge of climax mis ik ook een beetje. Maar de basis is goed genoeg voor een eventuele TOP 10-notering.

Rating 6 sterrenUITSTRALING:
Ik kan er niet helemaal m’n vinger opleggen, maar na het zien van wat live-optredens word ik niet meteen gepakt door haar verschijning. Ze is een passionele performer, dat zag je ook tijdens het eerste seizoen van ‘The Voice Kriotië’. Ze legt veel gevoel in haar stem….en dus in de totaalplaatjes die ze uitvoert. Maar echt ‘connecten’ doet ze niet met de camera’s. Ze moet meer lachen, de camera’s vaker opzoeken….wil ze een serieuze kans maken op een TOP 5-plek. Momenteel vind ik dus ook dat ze te hoog staat bij de bookmakers (4e).

Rating 9 sterrenVOCALEN:
Esoterisch, dromerig, fragiel, maar vooral zuiver en indrukwekkend. Wederom kun je Nina toevoegen aan de lijst uitstekende vocalisten. Wellicht zorgen de auditie-shows voor al dat vocale geweld? In elk geval geeft ze me een beetje een Iers gevoel. Je zou je een voorstelling kunnen maken van groene, glooiende heuvels vergezeld van een grote wolkenlucht die nooit dreigend is. Ik hoop alleen dat ze haar mooie vocalen kan vergezellen van een glimlach.

Rating 8 sterrenSTAGING:
Dit zijn nou van die inzendingen die meestal erg mooi aangekleed worden. Kroatië heeft de laatste tijd niet zo’n goede track record op het songfestival. De laatste keer dat ze de finale wisten halen was op een wildcard (2009). Ik zeg: De staging van Denemarken 2013 goed bestuderen en er een eigen draai aangeven. M’n gevoel zegt dat dit optreden er wat ‘gewoontjes’ uit gaat zien. Niet doen: Met dit lied hebben de Kroaten wel degelijk een kanshebber voor TOP 10. Staging ten volste benutten.

Rating 8 sterrenAPPEAL JURY’S:
Kroatië kan een prachtig totaalplaatje creëren. Als Nina maar toverachtig tevoorschijn komt. Vocaal gezien kan ze flink profiteren van de jury’s. Het is een redelijk uniek lied in de eerste halve finale. Maar het zit alleen wel in dezelfde halve finale als Nederland.

Rating 7 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Ik verwacht dat Kroatië een mooie startplek krijgt in het eerste gedeelte van de 1e halve finale. Net als Tsjechië en Malta zegt m’n gevoel dat de SVT deze drie landen een beetje gaat helpen. In elk geval qua startvolgorde. En dat is belangrijk. Vooral bij televoters. Die zijn gevoeliger voor een onderscheidend optreden als gevolg van de liedjes die voor en na het optreden op moeten. Kroatië heeft het geluk dat Bosnië-Herzegovina, Hongarije en Oostenrijk in dezelfde semi zitten.

Rating 4 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
De volle winst lijkt mij nog een beetje teveel van het goede. Maar never say never. Kroatië heeft een lied in handen dat nog flink opgepimpt kan worden m.b.v. enkele vredelievende SVT-producers. En natuurlijk hoop ik dat de Kroatische omroep HRT al flink heeft geïnvesteerd in een spetterend totaalplaatje.

TOTAALPLAATJE
Eén van de betere inzendingen in een vooralsnog vlak jaar. Er zien weinig echte laagvliegers (Ehm, wees voorbereid op het volgende 1e oordeel), maar uitzonderlijke hoogvliegers heb ik ook nog niet bespeurd. En dat kan in het voordeel werken van deze neofolk-song. ►►
Rating Gemiddelde - klein7,0 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s