Argo met ‘UTOPIAN LAND’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 4 sterrenLIED:
In 2011 ging Griekenland naar het songfestival met een inzending dat gedeeltelijk rap en gedeeltelijk folk-ballad was. Het werkte. Terecht werd ‘Watch My Dance’ 7e met 120 punten. De inzending was oprecht emotioneel, waarin Loukas Giorkas en Stereo Mike de financiële crisis in Griekenland bezongen. Ook nu gebeurt dat weer met ‘Utopian Land’. Helaas is deze mix-inzending niet toegankelijk genoeg. Er zit meer rap dan zang in, en deze rap-riedel dendert té onopgemerkt voort. Het zwakke lied staat ook in schril contrast met de zeer mooie videoclip. Het is helaas niet anders, en dit jaar gaat Griekenland voor het eerst sinds 2000 (nog voordat de halve finales ingevoerd werden) de finale niet halen.

Rating 5 sterrenUITSTRALING:
Argo’s originele naam was ‘Europond’, maar dat doet weinig af aan het wat rommelige karakter van de band. ‘Mose Senora’ was wellicht een beter lied geweest dan ‘Utopian Land’, maar dan nog geldt dat op het podium de band veel te rommelig oogt. Voeg daaraan toe de nogal weinig charismatische bandleden die al niet teveel contact met de camera’s maken, en je hebt het volgende element waar deze inzending niet goed weet te scoren.

Rating 7 sterrenVOCALEN:
Wat wel gezegd moet worden, is de perfecte timing van alle bandleden. De leadzangers Christina en Vladimoros wisselen perfect af met de rappers (of Griekse Pontian Lyra performers…hoe je het ook noemen wilt). Zowel de rap als de vocalen zijn goed en op de radio klinkt het zeker niet onaangenaam. Of de vocalen er tussenuit springen in een zeer sterke eerste halve finale? Ik vrees van niet.

Rating 5 sterrenSTAGING:
Griekenland moet verdorie weer eens een goed lied naar het Eurovisie Songfestival sturen! Kijk, de Grieken experimenteren wel, maar op de verkeerde manier. Op een manier waarbij de kansrijkheid uit het oog wordt verloren. 2014 stuurden ze trampoline-springers naar het festival. Werkelijk, we leven niet meer in 2003. En vorig jaar mocht er een goedkoop klinkende Bond-ballad afgestoft worden. Tsja, en dan dit. Argo wens ik veel succes, want qua staging zal de band er nog een hele kluif aan hebben om goed in beeld te komen.

Rating 5 sterrenAPPEAL JURY’S:
Ik zou niet weten op welk vlak deze inzending punten kan gaan scoren bij de keiharde judges. Net als bijvoorbeeld Frankrijk in 2014 gebeurt hier ongetwijfeld teveel op het podium. Ik denk vooral dat jury’s het lied zelf gaan afkraken. Ook na het beluisteren van enkele voorgaande liedjes van Argo/Europond snap ik niet waarom deze band naar het festival is gestuurd door Griekenland. Ik denk…dat Europa deze ‘Pontian Lyra’ niet begrijpt.

Rating 4 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
In een halve finale waarin Griekenland het in het eerste gedeelte van de show moet opnemen tegen Armenië, Kroatië, Hongarije, Rusland en zelfs Nederland, denk ik dat Griekenland onopgemerkt zal blijven. Met als gevolg puntenafstraffing.

Rating 1 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
In 2001, 2004 en 2006 wisten de Grieken de toon te zetten met, voor die tijd, eigentijdse inzendingen. Anno 2016 en veel crisissen later, lijkt ook de Griekse songfestivalmachine in crisis. Want dit gaat never nooit niet winnen.

TOTAALPLAATJE
Niet goed genoeg voor kwalificatie. Wel leuk om te zien dat de Grieken voor wat betreft het songfestival eigenzinnig blijven. Maar eigenzinnigheid kan ook synoniem staan aan kwaliteit. Dat lijkt mij hier niet het geval. ►►
Rating Gemiddelde - klein4,4 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s