Sanja Vučić ZAA met ‘GOODBYE (SHELTER)’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 9 sterrenLIED:
Dit moet dan de vrouwelijke tegenhanger van de Estische inzending zijn (Jüri Pootmann met ‘PLAY’). Sanja Vučić (artiestennaam aangevuld met de bandnaam ‘ZAA’) zingt deze zeer krachtige en moderne pop-/soulballad ‘Goodbye (Shelter)‘, die ook zo weggelopen kon zijn uit de koker van Jimmy Napes (producer Sam Smith) of Paul Epworth (huisschrijver Adele). Er zitten hier en daar wel wat instrumentale Balkan-tintjes aan, maar vooralsnog is dit vooral een zeer eigentijds poplied dat ook nu in menig charts te horen is. De productie klinkt extra rijk door toevoeging van een groot (Metropole?) orkest. De melodie werkt op een klassieke manier toe naar een climax, heeft mooie rustige coupletten, die dan afgewisseld wordt door een emotioneel refrein. De logische opvolger van ‘Molitva‘ (ESF 2007, winnaar)?

Rating 7 sterrenUITSTRALING:
De passie waarmee Sanja Vučić haar song ten gehore brengt, bezorgt mij kippenvel. Met zoveel ‘attitude’ en beleving hoor je een ballad als deze uit te voeren. Je kunt het ‘verhaal’ van het lied eigenlijk met oordopjes op herkennen. En dat is knap. En is een onderdeel van oprechte uitstraling, die Sanja zonder twijfel bezit. Ergens doet ze me denken aan onze eigen Wende Snijders (idee volgend jaar?) en Nina Zilli…..de Italiaanse die in 2012 mooi 9e werd. Misschien dat dat een kapertje op de kust is, haar iets te intense uitstraling zou een TOP 5-notering in de weg kunnen zitten.

Rating 8 sterrenVOCALEN:
De vocalisten dit jaar op het 61e Songfestival verdienen een pluim. Er is geen groen talent meer te vinden dat met het songfestival de eerste bühne-ervaring beleeft (Joan Franka?). Er gaan allemaal uitermate ervaren artiesten naar het festival. Sanja heeft al veel ervaring met haar band ‘ZAA’, en dat komt alleen maar ten goede aan haar mooie, emotionele vocalen. Er zit zowaar een beetje ‘rock’ in. Absoluut heerlijk om ook andere nummers van haar te luisteren.

Rating 8 sterrenSTAGING:
Verwacht bij Sanja Vučić een klassieke setting waarin zij ondersteund wordt door backing vocals en een band (In totaal mogen maar 6 mensen plaats nemen op het podium). Al denk ik dat de (camera-)focus vooral op Sanja gelegd zal worden. Dan heb je al de meest effectieve staging in handen voor deze inzending. Weinig poespas of gekte toevoegen alstublieft. Gewoon karaktervol en slim te werk gaan door alleen nog voor mooie belichting en LED-achtergronden te kiezen. Dan zit het wel snor.

Rating 9 sterrenAPPEAL JURY’S:
Deze karaktervolle inzending gaat niet onopgemerkt blijven bij de jury’s. In een lastige eerste helft van semi finale #2 gaat dit opvallen en zullen vooral de landen om haar heen het lastiger krijgen. De intensiteit en kracht waarmee ze deze inzending brengt zal van West tot in het bijzonder Oosten van Europa stemmen opleveren.

Rating 8 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Ook televoters smaken dit soort optredens wel. Al zou het misschien iets té ‘dark’ en intens kunnen zijn voor de jonge televoter-oogjes. Het gaat in elk geval de finale halen, en eenmaal daar is het even afwachten of het een goede startplek toebedeeld krijgt.

Rating 4 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Het zou mooi zijn als dit wint. Een verdiende winnaar. Maar ik denk dat het niet zover zal komen. De inzending mist net dat beetje lichtvoetigheid die recente Eurovisie-winnaars hebben. Toch denk ik dat een plekje op de linkerkant van het scorebord zeer goed mogelijk kan zijn. Ik heb er al een wedje op geplaatst (TOP 10 finale).

TOTAALPLAATJE
Prachtig, puur en intens….zo typeer ik ‘Goodbye (Shelter)’, waarin overigens de backing vocals ook een prijs verdienen. Weer een kwalitatief hoogstaande inzending uit de Balkan dus, en misschien net wat kansrijker dan Kroatië en V.J.R.Macedonië. ►►
Rating Gemiddelde - klein7,5 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s