Gabriela Gunčíková met ‘I STAND’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 8 sterrenLIED:
Eén van de meest onopgemerkte landen op het Eurovisie Songfestival is toch wel Tsjechië. Het land zat niet bij de eerste lichting Oost-Europese deelnemers uit de jaren ’90. In 2007 nam het voor het eerst deel, nadat het na een 6-jarige pauze vorig jaar weer opnieuw deel nam. Even het deelnemersveld buiten beschouwing gelaten, is dit toch wel de beste Tsjechische inzending ooit. Met zo weinig interessante deelnames kan dat gerust gezegd worden. De modern pop-ballad heeft een filmische ondertoon, werkt volgens de klassieke songfestival-formule toe naar een mooie climax, heeft mooie melancholische coupletten en refreinen, en blijft door het (instrumentale) arrangement altijd interessant. Tsjechië is binnen het genre van ballads dit jaar een mooi rustpunt en stroomt niet over van bombast.

Rating 8 sterrenUITSTRALING:
Zangeres Gabriela Gunčíková is in eigen land redelijk populair, maar blijkt niet echt een standvastige naam in de Tsjechische popmuziek. Nummers van haar vorige twee albums wisten de charts niet te behalen. En daarom is deze songfestivaldeelname geeneens zo’n slecht idee. In de videoclip van ‘I Stand’ weten we inmiddels dat ze een mooie verschijning is die haar lied met veel bezieling kan uitvoeren. Ze is camerageniek. In 2011 won ze nog de Český Slavík Award (de Tsjechische Edison).

Rating 7 sterrenVOCALEN:
Als lead-vocalist van de Trans-Siberian Orchestra heeft Gabriela genoeg bühne-ervaring. Nog belangrijker is haar scherpe, zuivere stemgeluid. Sommigen vinden haar vocalen misschien iets te nasal. Maar ik vind haar stemgeluid redelijk uniek en opvallend in het deelnemersveld van 43 landen. Daarbij moet eraan toegevoegd worden dat er in het bijzonder dit jaar een heleboel uitstekende vocalisten zijn.

Rating 7 sterrenSTAGING:
Het zou fantastisch zijn als de Tsjechische regie met de SVT weet te overleggen om de motion-capture LED-projecties uit de videoclip in de praktijk te brengen. Vorig jaar zagen we al hoe Zweden deze visuals tot een nieuwe kunst wist te verheffen. En ook bij Wiktoria (4e) op het Zweedse Melodifestivalen zagen we al hoeveel toeegevoegde waarde zulk soort visuals kunnen hebben. Toch zegt m’n gevoel dat Tsjechië nog niet echt bij machte is om zo’n mooi visueel totaalplaatje te maken.

Rating 8 sterrenAPPEAL JURY’S:
Jury’s zijn meestal wel onder de indruk van dit soort goed gezongen, emotionele, filmische ballades. Normaliter zou ik zeggen dat Tsjechië zuiver jury-materiaal is, maar het land heeft gunstig geloot in deze semi.

Rating 7 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Tsjechië is dit jaar gezegend met een plekje in het rustige tweede gedeelte van de 1e halve finale. En reken maar dat dat voordeel door de Zweedse producers nog meer uitgebuit zal worden. ‘Men’ is er bij gebaat dat Tsjechië de finale halt en volgend jaar wederom zonder twijfel mee gaat doen. Ze krijgt dus een perfecte startplek. Alleen daarom al zal het weinige lange-termijn geheugen van de televoters beter benut worden. Tsjechië is ook een concurrent voor Nederland……voor een plekje bij de laatste 5 qualifiers.

Rating 3 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Voor Tsjechië zal kwalificatie als een overwinning an sich voelen. Net zoals de kwalificatie van Nederland met Anouk in 2013. Maar Tsjechië is nog een behoorlijk groentje op het festival. En ik denk dat het land meer deelnames nodig heeft om de competitie onder de knie te krijgen. ‘I Stand’ gaat dit jaar niet winnen.

TOTAALPLAATJE
Een groot gedeelte van het succes zal afhangen van een mooi visueel totaalplaatje. Aangezien dat nog niet zeker is, zou het resultaat misschien nog wat tegen kunnen vallen. Maar ik ben er redelijk van overtuigd dat Tsjechië voor het eerst in de historie de grand final zal gaan halen. ►►
Rating Gemiddelde - klein6,9 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s