Poli Genova met ‘IF LOVE WAS A CRIME’

In ‘Eerste Oordeel 2016’ krijg je alvast een overzicht van de kansen die een net gekozen inzending heeft voor het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm, Zweden. Kan dit liedje scoren? Is de staging al goed op orde? Nog voordat een inzending in mei tijdens de repetities startklaar gemaakt wordt voor de liedjeswedstrijd, kun je in deze rubriek al antwoorden vinden op deze vragen.

Rating 6 sterrenLIED:
Bulgarije stuurt dit jaar wederom de zangeres Poli Genova naar het Songfestival. Mijns inziens een goede keuze. In 2011 mistte ze op een haar na de finale (12e). ‘Na Inat‘ was geen punten-trekker. ‘If Love Was A Crime‘ dan wel? Gedeeltelijk. Het is in elk geval een beter geproduceerd nummer en is zeker ook moderner na een eerste luisterbeurt. Joachim Bo Persson is één van de co-auteurs en gooit dus een Zweeds sausje over deze inzending (zoals zoveel niet-Zweedse inzendingen dit jaar). Al klinkt de studio-mix soms een beetje kinderachtig weg; er mist wat kracht. Het nummer past wel goed bij Poli’s klokheldere uithalen. De refreinen zijn dus pakkend genoeg. Maar het blijft ook een nogal repetitieve inzending, waar weinig interessante modulaties of key-changes in verwerkt zijn. Er zijn enkele pauzes van 2 seconden, waarna het refrein er alweer ingeramd wordt. En dan, zonder echt veel climax, zijn de 3 minuten al gepasseerd. Degelijk, maar puur luisterend naar het lied geen TOP 10-kandidaat.

Rating 8 sterrenUITSTRALING:
Het gebrek aan een klapper van een lied wordt meermaals goed gemaakt door de fantastische Poli Genova. Zij is een uitstekende live-performer die erg camerageniek is. Al in 2011 vond ik haar, zuiver kijkend naar haar optreden en haar uitstraling, een qualifier. Ze heeft ook een fris voorkomen met haar kekke kapsel. De Finse Sandhja heeft dat ook, maar Poli is zoveel meer ‘accessible’. Met een wat beter liedje dit jaar moet er dus meer mogelijk zijn.

Rating 7 sterrenVOCALEN:
Ook in vocaal opzicht slaat Poli haar mannetje. Nogmaals, de nogal repetitieve refreinen zorgen er wel voor dat haar vocale bereik goed opgemerkt wordt. Dit is geen onervaren zangeres, maar iemand met flink wat jaren bühne-ervaring. Ook als presentatrice van het afgelopen Junior Eurovisie Songfestival in Sofia, Bulgarije, bewees ze dat ze een alleskunner was. Nee, qua vocalen zit het wel snor.

Rating 6 sterrenSTAGING:
Ik ben er nog niet uit wat Poli straks op het podium gaat doen. Ik denk dat een band-opstelling wel goed genoeg is om deze inzending de finale in te helpen. Ook genoeg close-ups zouden haar kunnen helpen aan betere kansen op kwalificatie. En haar energieke aanwezigheid is bij voorbaat al genoeg om van Bulgarije geen saaie 3 minuten te maken.

Rating 7 sterrenAPPEAL JURY’S:
Bulgarije zal zeker wel opgemerkt worden door de jury’s. Ze is een ras-performer op het podium en haar stem zal zeker wat ‘judges’ in Europa plezieren. En reken maar dat het grote aantal Oost-Europese jury’s ook wel behulpzaam zijn.

Rating 8 sterrenAPPEAL TV-KIJKER:
Met zoveel deelnemende landen die niet in het Westen liggen -Wit-Rusland, Israël, Polen, VJR Macedonië, Servië, Albanië, Georgië, Roemenië en Oekraïne- zal Poli Genova het extra gemakkelijk krijgen. Voeg daaraan toe dat ze in een vlak, saai 2e gedeelte zit van deze 2e halve finale, en je ontkomt er niet aan om te denken dat deze keer Poli wél de finale zal halen.

Rating 1 sterrenWINNAARSPOTENTIEEL:
Bulgarije kwam in 2007 op het festival in Helsinki met één van de meer verfrissende inzendingen op de proppen. ‘Water‘ werd daar zeer terecht 5e. Nou dat vond ik voorafgaande aan de repetities een potentiële kanshebber voor winst. Maar dat is ‘If Love Was A CRime‘. Het zal de finale wel halen, maar bij gebrek aan slechtere liedjes zal de linkerkant van het scorebord misschien wat teveel gevraagd zijn. Nee, Bulgarije moet in de toekomst nog een keertje met een ‘potentiële winnaar’ op de proppen komen.

TOTAALPLAATJE
Het is nog te vroeg om te zeggen dat Bulgarije geen kans maakt op TOP 10. De potentie is er. En veel kan veranderen tijdens de repetities. En Poli zou met een leuke act kunnen verrassen. Maar op dit moment vind ik het te gevaarlijk om Bulgarije te ‘backen’ voor TOP 10 bij de Britse wedkantoren. ►►
Rating Gemiddelde - klein6,1 / 10 : GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s