STOCKHOLM 2016 ■ Startvolgorde halve finales bekend

Widget 4 - Overig NieuwsVanmorgen hebben de producers van de SVT de startvolgorde van beide halve finales bekend gemaakt. Zoals sinds 2013 gebruikelijk is, worden de precieze startvolgorden niet meer geloot, maar aangewezen. Met inachtneming van de variëteit en afwisseling van de show wil men zo proberen elke inzending afzonderlijk zo goed mogelijk uit de verf laten komen. Is dat ook gelukt voor Nederland?Door: Gert Waterink

6e startplek voor Nederland
Nederland mag als 6e aantreden op het komende Eurovisie Songfestival. Op het eerste gezicht lijkt dat netjes en hoeven we de show dus niet te openen. Hieronder de startvolgorde, met daar achter in een groen (positief), lichtgroen (licht positief), rood (negatief) of lichtrood (licht negatief) kleurtje een eerste oordeel over de startplekken.:
nieuwe startvolgorde
Maar als we deze 6e startplek wat nader analyseren, dan zien we dat Nederland in een ‘ string’ van mid-tempo liedjes moet aantreden, beginnend met de matige inzending van Moldavië, het rauwe popnummer van Hongarije, waar ik zo mijn twijfels bij heb, en het folk-liedje van Kroatië, een nummer dat een charismatische zangeres mist. Dus na een vrolijke up-tempo start met Finland en Griekenland, zakt de sfeer iets in.

Vervolgens treedt na de ‘string’ van mid-tempo liedjes ineens de ‘aardbeving van Armenië aan. Al met al denk ik dat de aanwijzing van de startplekken voor Nederland wat beter had Mogen uitvallen. Natuurlijk hoeven startplekken geen ‘make or break’-momenten op te leveren voor de meer zekere qualifiers. Maar in een zeer competitieve halve finale, was het misschien wat beter geweest als Nederland ná enkele grote klappers mocht aantreden. Alles zal nu aankomen op het live-optreden van Douwe en de staging, waarvan de Vlaming Hans Pannecoucke uitvoerend regisseur is. Als #TeamDouwe een uniek en uitermate charismatisch totaalplaatje weet neer te zetten (belichting, camera-regie, LED-visuals, evt. props), dan kunnen we kwalificatie naar onze hand zetten.

Als we even kort de Britse bookmakers erop naslaan, dan zien de odds voor de eerste 7 liedjes er zo uit (Oddschecker en Betfair Exchange). Juist Nederland kan zo dus iets meer opvallen. Een overzichtje (op het moment van schrijven):

  • #07: (odds Betfair: 018) ARMENIË
  • #12: (odds Betfair: 033) KROATIË
  • #18: (odds Betfair: 044) HONGARIJE
  • #20: (odds Betfair: 070) NEDERLAND
  • #33: (odds Betfair: 200) FINLAND
  • #34: (odds Betfair: 250) GRIEKENLAND
  • #40: (odds Betfair: 500) MOLDAVIË

Rusland, IJsland & Malta ‘pimpslot’?
Rusland mag de eerste helft van de 1e halve finale afsluiten. Maar deze inzending zal zich vanaf elke startplek kwalificeren. Dus het begrip ‘pimpslot’ zal weinig effect hebben op de kwalificatiekansen, die al dicht tegen de 100% aanschurken.

IJsland en Malta, twee inzendingen waar ik milde bedenkingen bij heb, mogen dus als laatste aantreden. Bosnië-Herzegovina zorgt hierbij voor een welcome afwisseling. De laatste drie landen zouden allemaal naar de finale kunnen gaan, en de kwalificatiekansen voor Nederland ietwat bemoeilijken.

Startplekken 2e Halve Finale
Als we even snel de 2e halve finale bij langs lopen, dan zien we dat België ineens een mooie afsluiter is. Voorafgegaan door twee nogal kansloze inzendingen, kunnen de Vlamingen, zuiver kijkend naar de startvolgorde, heel tevreden zijn.

Letland heeft daarbij een hele mooie 1e startplek toebedeeld gekregen en zou ook met het begrip ‘pimpslot’ aangeduid kunnen worden. Kan Letland winnen vanaf de 1e startplek? Het verleden heft al eens bewezen dat dat mogelijk is.

Israël, Australië en vooral Oekraïne lijken ook mooie startplekken te hebben, waarbij gezegd moet worden dat Oekraïne vanaf welke startplek dan ook een kanshebber is voor winst in deze halve finale.

Het Laatste Oordeel
Komend weekend en volgende week zal ik met behulp van de resultaten van de reeks HET EERSTE OORDEEL 2016, de meest actuele betting odds, de net bekend gemaakte startvolgorde en het aankomende Eurovision In Concert (9 april) proberen aan te geven, welke landen goed gevolgd dienen te worden bij het plaatsen van weddenschappen bij de bookmakers. Daarbij zal Ik de landen onderverdelen in ‘Kanshebbers Winst‘, ‘Kanshebbers TOP 10 Finale‘, ‘Borderline/Nipte Qualifiers uit Halve Finales‘ en ‘No-hopers‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s