WEDDEN DAT! ■ De odds voor #TeamDouwe

Widget 5 - Wedden DatDe repetities naderen met rasse schreden, de Eurovisie-deelnemers beginnen de druk te voelen, en de persmachine in de aanloop naar het songfestival begint op stoom te raken. Maar de songfestival-wedders op het internet draaien misschien nog wel meer overuren. Ook hieronder genoemde schrijver plaatst inmiddels jaarlijks enkele ‘bets’ op de Eurovisie-markt. En niet altijd onverdienstelijk. In de reeks ‘Wedden Dat!’ zullen de termen ‘to back’ (vóór wedden) en ‘to lay’ (tégen wedden) regelmatig langs komen. Vergezeld natuurlijk van enkele adviesjes.Door: Gert Waterink

Nog twee weken en dan barsten de repetities voor het aankomende Eurovisie Songfestival weer los. Veel Eurovisie-deelnemers hebben in de tussentijd niet stilgezeten en hebben deelgenomen aan één van de twee grotere pre-concerten; ‘Eurovision in Concert’ in Amsterdam en de ‘London Eurovision Party’. Voor de diehard fans is dat natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om voor niet al teveel geld –kaartjes voor de grote Eurovisie Finale op 14 mei gingen over de toonbank met een minimumprijs van €53 en een maximumprijs van €280, zonder fanclub lidmaatschap- het Eurovisie-sfeertje op te snuiven.

Maar neem van mij aan dat professionele wedders deze pre-concerten als een must zien om bij te wonen. Zeker niet om keiharde conclusies te trekken over de deelnemende landen en hun kansen op het naderende songfestival. Nee, op een ‘afstandelijke’ manier wordt vooral gekeken naar de indruk die de zangers en zangeressen achterlaten. In dat opzicht kan zeker al iets gezegd worden over elementen als vocalen en uitstraling.

Voor wedders met grote ‘betting wallets’ (denk aan ‘wallets’ van zo’n €20.000 voor wedders die al flink wat jaartjes hebben kunnen toewerken naar winst) is dat erg belangrijk, omdat een matige of juist uitstekende indruk daags na zo’n concert meteen gevolgen heeft voor de odds. Deze wedders zitten te azen op het ‘driften’ (groter worden, dus minder favoriet) en ‘shortenen’ (kleiner worden, dus meer favoriet). Daarmee kunnen de wedders kort na zo’n pre-concert bepaalde weddenschappen ‘layen’ (tégen wedden) als de odds kleiner worden en instappen voor weddenschappen met betere odds (‘backen’, dus vóór wedden).

De odds voor Nederland op 9 mei 2014

De odds voor Nederland op 9 mei 2014

Niks is natuurlijk gewonnen tot na de bekendmaking van de resultaten van de halve finales en de grote finale. Maar professionele wedders kunnen zo wel met, op het eerste oog, idioot groot investeringen een zo risicovrij mogelijk portfolio opstellen van zeer veel (lees: honderden) weddenschapjes. Dat vergt natuurlijk veel expertise en kennis op het vlak van jurysporten, waar entertainment shows als het Eurovisie Songfestival deel van uitmaken. En je moet daarom dus altijd de afweging maken of het realistisch is of je een weddenschap gaat winnen met zulke grote odds (‘backen’) of kleine odds (‘layen’). Wedden wordt zo dus veel meer handelen, ‘traden’.

Nederland
Douwe Bob was zaterdag 9 april een perfect voorbeeld van een artiest waar de ‘big boys’ in de betting community op zaten te azen. De week voorafgaande van het Eurovision in Concert stond Nederland op Betfair Exchange en Oddschecker nog om en nabij de 21e plaats met odds voor ‘Winst Eurovisie Songfestival’ tussen de 70 en 100. Maar al kort na Douwe’s optreden gingen de odds van Nederland stevig krimpen en al daags na het concert stond Nederland 15e bij de bookmakers met odds die varieerden tussen de 33 en 50. Momenteel, zo’n 10 dagen na Eurovision in Concert, staat Douwe Bob 14e met odds tussen de 25 en 50.

En dat is allemaal gebeurd omdat Douwe Bob zo goed heeft opgetreden? Ja. En daar schuilt ook het gevaar. De betting odds zijn nu vooral indicatoren voor de echt grote wedders. Zoals we twee jaar geleden met The Common Linnets al hebben waargenomen, worden de bookmakers pas echt goede ‘voorspellers’ voor het eindresultaat tijdens de repetities. En ook al hopen wij op een goed eindresultaat voor Douwe Bob, daar is het de professionele wedders niet om te doen. Die distantiëren zich van hun nationaliteit. Dat moet zelfs, wil je niet een weddenschap verliezen.

Dat gezegd hebbende is het wel degelijk fijn om te weten dat we met Douwe Bob een uiterst competente zanger naar het Eurovisie Songfestival sturen. ‘Slow Down’ is redelijk enig in z’n soort straks in Stockholm, ook al blijft het lied wat minder opvallend dan ‘Calm After The Storm’. En het is misschien minder kansrijk dan die inzending uit 2014. Maar wat duidelijk is geworden is dat Bob barst van de uitstraling. Puur als performer kan hij zich meten met die andere ‘charisma-bommen’, Amir uit Frankrijk en Frans uit Zweden.

De odds voor Nederland op 20 april 2016

De odds voor Nederland op 20 april 2016

Samen met uitstekende vocalen, vrolijke interactie met het publiek en de bandleden, staat Nederland nu terecht op de 14e plaats van een groot deelnemersveld van 43 landen. Hopelijk hebben jullie allemaal al weddenschappen geplaatst op ‘Semi Final 1 – To Qualify’, ‘TOP 15 Grand Final’ en ‘TOP 10 Grand Final’. Nu de werkelijkheid van de repetities nog, en dan ga ik misschien écht mijn ‘lays’ op ‘Semi Final 1 – To Qualify’ voor Douwe Bob weer herinvesteren op de ‘backing’-kant. Dus laat mij dat doen Bob!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s