STOCKHOLM 2016 ■ Pre-rehearsal Nieuwsflits

Widget 4 - Overig NieuwsNog twee nachtjes slapen en dan beginnen de repetities in de Ericsson Globe in Stockholm. Tijd om even kort de belangrijkste nieuwtjes bij langs te gaan. Van op handen zijnde albumreleases tot aan verslagen van de repetities, er is genoeg informatie te vinden voor de komende twee songfestivalweken op Songfestivalwerk.Door: Gert Waterink

Verhoogde terreurdreiging
Je wilt het eigenlijk niet horen. Het songfestival hoort een periode te zijn van plezier en vrolijkheid, van het nader tot elkaar brengen van landen en hun muziekculturen. Maar sinds de terroristische aanslagen in Parijs en Brussel, worden grote evenementen door de binnenlandse en buitenlandse veiligheidsdiensten nauwlettender in de gaten gehouden. En gisteren kwam dus naar buiten dat een groep van acht IS terroristen het voorzien heeft op burgers die zich de komende twee weken om en nabij het 61e Eurovisie Songfestival bevinden. Ze zouden inmiddels al in Zweden zijn en de Zweedse veiligheidsdiensten zijn dan ook in hoge staat van paraatheid. De terroristen zouden banden hebben met Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS. Jesper Ackinger, project manager van het festival: “We werken nauw samen met de Zweedse politie en hebben regelmatige vergaderingen over deze en andere terroristische dreigingen”. (bron: Daily Mirror)

Roemenië gediskwalificeerd
Vorige week vrijdag ging er even een schok door Eurovisie-land. Eén van de meest drastische diskwalificaties in de geschiedenis van het songfestival werd toen bekrachtigd. Roemenië werd door de European Broadcasting Union uitgesloten van deelname aan het 61e Eurovisie Songfestival. Reden was een alsmaar uitdijende schuldenberg (16 miljoen Zwitserse Frank) van de publieke zender TVR die afbetaald moest worden aan de EBU. Deadlines werden verlengd, verschoven en uitgesteld, maar op 22 april was de maat vol. De commerciële Roemeense zender Pro TV probeerde nog op het laatste moment het stokje over te nemen van TVR, maar aangezien deze omroep geen lid is van de EBU ging dat feestje niet door. De diskwalificatie is zuiver een gevolg van de financiële problemen binnen TVR. Ook alle andere EBU-signalen, zoals bijvoorbeeld sport evenementen en de jaarlijkse toespraken van de Paus, kunnen dus zo niet uitgezonden worden. Er hebben zich vaker terugtrekkingen en diskwalificaties op een erg laat moment voorgedaan. Denk bijvoorbeeld aan de last minute terugtrekking van Dani aan het festival van 1974 in Brighton. Zij kwam uit voor Frankrijk, maar door de onverwachte dood van president Georges Pompidou werd nog in de songfestivalweek door de Franse omroep besloten om de inzending ‘La Vie à Vingt-Cinq Ans’ terug te trekken. Zoals gezegd ging het hier veelal om zeer onverwachte gebeurtenissen in eigen land. En vaker betrof het overtredingen van de spelregels, bijvoorbeeld een lied dat al eerder was uitgebracht. Maar nog niet eerder heeft de EBU zelf zo stevig ingegrepen.

Strengere vlaginstructies
In principe zijn vlaginstructies nodig. Vorig jaar werd nog weer eens duidelijk dat de Oostenrijkse regie behoorlijk wat last had van te grote vlaggen. Ze werken vaak beeldbelemmerend en dat kan vooral voor de bankzitters onaantrekkelijk zijn. Maar nu zijn de vlaginstructies nog verder aangescherpt. Ongetwijfeld hebben daar de afgelopen twee edities van het festival mee te maken, waar Rusland niet al te zachtzinnig bejegend werd. Dus nu worden locale en regionale vlaggen, die niet geregistreerd staan bij de VN als erkende landenvlag, verbannen. Dat geldt dus o.a voor de vlag van De Krim, maar ook die van Baskenland, Friesland en Catalonië: “The following flags are examples of flags that are specifically not allowed at the Eurovision Song Contest. This list is non-exhaustive.” De vlag van de Europese Unie en de LGTB-vlag (de ‘regenboog’vlag) zijn niet verboden, maar mogen wel ingenomen worden als ze voor protestdoeleinden gebruikt worden.

Songfestival krijgt Charlemagne Medaille uitgereikt
Tot zover de minder leuke nieuwtjes. Want gelukkig is het meeste nieuws meestal leuk en positief. En dat geldt helemaal voor een belangrijke prijs die het Eurovisie Songfestival vrijdag in ontvangst mocht nemen. Vorige maand berichtte ik al over het belang van de Charlemagne Medaille, een prijs voor media die een sterke bijdrage leveren aan de Europese eenwording en identiteit. ABBA’s Björn Ulvaeus reek de prijs uit en onderstreepte nog eens het belang van het Eurovisie Songfestival: “Voor mij is het Eurovisie Songfestival een krachtig symbool. En ik zou zelfs willen zeggen dat het een krachtig wapen is tegen de donkerste krachten die ons maar al te graag weer de Middeleeuwen in willen storten.

Alle Europese jury’s bekend
In de loop van vrijdag heeft de EBU ook de, bijna, volledige lijst van juryleden bekend gemaakt. Elk land heeft een jurypanel van 5 leden, waarvan eentje de juryvoorzitter is en onder auspiciën van een notaris de resultaten zal doorgeven aan de spokesperson. In de Nederlandse jury zitten dit jaar: juryvoorzitter Jennie Lena (achtergrondzangeres Trijntje, ESF 2015), producer Holger Schwedt (producer Joan Franka, ESF 2012), Setske Mostaert (zangcoach van o.a. Karin Bloemen en Ellen ten Damme), Ruud de Wild (radio DJ) en Marga Bult (5e plaats, ESF 1987).

Douwe Bob vandaag al uitgezwaaid
Komende zondag vertrekt Douwe Bob met z’n band en de voltallige Nederlandse delegatie o.l.v. delegatieleidster Emilie Sickinghe naar Stockholm. Maar eerst staat er vanavond nog het radioprogramma AVROTROS Muziekcafé op het programma. Speciale gast is Douwe Bob. Gepresenteerd door Daniël Dekker zal dit het ‘Uitzwaaiconcert’ zijn waarin Douwe Bob natuurlijk ‘Slow Down’ ten gehore brengt. Ook enkele nieuwe liedjes van Douwe Bob’s nieuwe, 3e album ‘Fool Bar’ worden gepresenteerd. Overigens was gisteren Douwe Bob al te zien bij DWDD:

Amir - Au cœur de moiEurojury resultaten
Voor het 3e jaar op rij presenteert de Engelstalige Eurovisiewebsite www.eurovoix.com een complete schaduwjurering. Per land nemen plusminus drie mensen, veelal ex-songfestivalartiesten en andere muziekprofessionals zitting in de panels. Vanavond om 20:00 uur worden van elke jury de TOP 3 bekend gemaakt via deze link. De 8, 10 en 12 punten moeten dus nog verdeeld worden (in totaal 1290 punten). Momenteel staat Nederland 17e met 35 punten. Opvallender is de 1e plaats van België met 62 punten. Zou Laura Tesoro straks ook bij de officiële jury’s in de smaak vallen? De Eurojury is ook interessant voor wedders op het songfestival. Zo werd Nederland in 2014 met The Common Linnets nog mooi 12e, dus het zou een voorteken kunnen zijn.

Veel albumreleases tijdens songfestivalweken
Komende dagen zal ik met wat recensies de nieuwste albums van de songfestivaldeelnemers onder de loep nemen. Natuurlijk zit daar een kritische review bij van Douwe Bob’s 3e langspeler ‘Fool Bar’. Maar deze week werden ook al de albums van Jamie-Lee Kriewitz (Duitse deelneemster, album ‘Berlin’), Amir (Franse deelnemer, album ‘Au Cœur De Moi’) en Sandhja (Finse deelnemer, album ‘Freedom Venture’) uitgebracht. En daar zal vast wel wat interessant muziekmateriaal tussen zitten. Dus hou m’n blog in de gaten als je uitkijkt naar muziek die op bepaalde punten wars is van het meer typische songfestivalkarakter.

Maandag eerste repetitie Douwe Bob
Nederland moet maandag om 20 minuten over 2 in de middag aan de bak. Dan zal al een beetje duidelijk worden wat we van de act van Hans Pannecoucke kunnen verwachten. De eerste sets repetities zijn besloten en kunnen alleen teruggekeken worden via de officiële Eurovisie-website . Het repetitieschema vind je hier. Overigens raad ik jullie van harte aan om de volgende websites (óók interessant voor professionele wedders) te volgen voor uitgebreide verslaggeving van de repetities:
www.esfmagazine.nl
www.esctips.com
www.sofabet.com
www.entertainmentodds.com

En tot slot, het podium is af:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s