STOCKHOLM 2016 ■ Voorspelling Qualifiers!

Widget 4 - De RepetitiesNa een volgestouwde repetitieweek hebben alle 42 deelnemende landen vandaag, zondag, twee repetities afgelegd. België en Nederland hebben daar goede indrukken achtergelaten en zullen 100% zeker komende zaterdag aantreden in de grande finale van het 61e Concours Eurovision de la Chanson. Al zijn de bookies en de aanwezige pers het erover eens dat we geen Common Linnets (2e, 2014) of Loïc Nottet (4e, 2015) achtige successen hoeven te verwachten. ■ Door: Gert Waterink ■

Maar waar gaan we Nederland en België dan terugvinden op het scorebord zaterdag 14 mei? En om niet op de zaken vooruit te lopen……welke overige landen gaan zich kwalificeren?

Voorspelling Qualifiers 1e Halve Finale
De vraag is nog even of Douwe Bob in de TOP 5 weet te komen van de 1e halve finale. Wil men regelrecht de TOP 13 binnenstormen op zaterdag, dan zal een land zich in de halve finale niet alleen moeten kwalificeren, maar ook écht hoog moeten komen. Nederland zorgt dinsdag op de buis in elk geval voor een nodige kwaliteitsupgrade na vijf nogal matte liedjes (Finland, Griekenland, Moldavië, Hongarije, Kroatië).

TOP 5 komende dinsdag lijkt dus relatief zeker. Ook moeten we nog even zien hoe de 13 sec stilte gaat overkomen bij een volle Ericsson Globe. Het kan een uiterst effectief moment zijn als het ganse publiek “Slow Down” gaat mee-scanderen. Dat zou een hartverwarmend moment opleveren en misschien kunnen ‘we’ dan nog 3e worden in de 1e halve finale. Achter de landen heb ik ook een groen ruitje geplaatst, ‘’. Dit betekent dat dit serieuze kanshebbers zijn voor de TOP 13 in de Grande Finale van zaterdag. En ik vrees dan ook dat Nederland net niet deze TOP 13 gaat halen:
Voorspelling 1e halve finale 2016

Deze week is me dan ook nog eens duidelijk geworden dat de eerste halve finale wat minder sterk is in competitief opzicht. Naast Nederland lijken enkel Tsjechië en Rusland een gooi te doen voor de TOP 10 van de grote finale. Daarbij is Rusland de enige kanshebber voor de uiteindelijke overwinning.

Verder naar onderen wordt het lastiger. Maar uiteindelijk denk ik dat door een voordeel in de startvolgorde, de kwaliteit van het kale lied en een vleugje demografische diaspora Estland, Bosnië-Herzegovina en Azerbeidzjan doorgaan. Eenmaal in de finale zakken deze inzendingen weg op het scorebord.

Voorspelling Qualifiers 2e Halve Finale
En ziedaar, ook België zal de finale halen komende donderdag. Nu nog een terugkeer van Luxemburg op het songfestival en misschien zien we de gehele Benelux weer eens in de finale. Laura Tesoro brengt ons een heerlijke throwback naar de Jackson Five. En het mooie is dat het allemaal perfect gestaged is. Qua danschoreografie geeft België landen als Spanje en Bulgarije een stevige les. Laura & Co. vertalen de videoclip perfect naar het grote Stockholm-podium.

Net als Nederland weet ook België te charmeren. Met een 3e plaats in deze finale zullen de Vlamingen dan ook nog eens met Nederland vechten om een plek in de TOP 13:
Voorspelling 2e halve finale 2016

De overige landen lijken redelijk duidelijk. Oekraïne zal deze halve finale winnen, op de voet gevolgd door Australië. Grote meevaller was Israël. Donderdag zullen we zien dat de Sam Smith-achtige ballade voortreffelijk gestaged is.

Bulgarije stelde teleur tijdens de repetities. Al gebiedt mijn eerlijkheid te zeggen dat ik nooit een liefhebber ben geweest van de nogal kinderachtige studiomix van ‘If Love Was A Crime’. Slovenië en Macedonië daarentegen doen er alles aan, in vocaal opzicht en qua staging, om met een middelmatig lied in de finale te geraken.

Kanshebbers TOP 10 voor de BIG 5 + Zweden
De BIG 5 en het organiserende land komen dit jaar erg sterk voor de dag. Frankrijk en Zweden waren voorafgaande aan de repetities de te kloppen favorieten. Maar Amir viel nogal tegen tijdens de repetities. Het lijkt erop dat Amir moeite heeft met de hoge uithalen van het moeilijk te zingen up-tempo nummer.

Afschrijven voor de winst durf ik het nog niet, omdat ik denk dat Amir een soort ‘Lena Meyer-Landrut’-achtige onbevangenheid op het podium brengt. Voor wie het vergeten is, Duitsland zette in 2010 een meisje zonder poespas op het podium. Zonder al teveel ingewikkelde choreografie en vocale uitmuntendheid wist ze met gemak de beker naar Duitsland te brengen:
Ranking 6 finalisten 2016

Dat gevoel bekruipt mij ook bij Frans uit Zweden. Met het zeer hitgevoelige ‘If I Were Sorry’ wist hij wat meer indruk achter te laten tijdens de rehearsals. Maar of hij vanaf startplek nummer 9 voor een back-to-back victory gaat zorgen durf ik nog niet te zeggen. Ook niet nadat Italië een indrukwekkende set repetities heeft afgewerkt. Fransesca zet een uiterst lief en charismatisch totaalplaatje neer en zal net als Zweden en Frankrijk aanspraak maken op de TOP 13.

En ook het Verenigd Koninkrijk wist te verrassen. Joe & Jake weten, net als onze eigen Douwe Bob, de aanwezige pers te charmeren met een warm, vrolijk en puur optreden. Gaan België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk vechten om eenzelfde finish in het linkerrijtje?

UPDATE: De BIG 5 landen hebben zondagavond tijdens de Rode Loper Ceremonie geloot of ze in het eerste gedeelte (startplekken 1 t/m 13) dan wel tweede gedeelte (startplekken 14 t/m 26) moeten aantreden. En naast Zweden moeten dus ook de overige BIG 5-favorieten Italië en Frankrijk aantreden in het 1e gedeelte van de show. Dat maakt het voorspellen nog lastiger.

Komende vrijdag zal ik proberen meer antwoorden te geven. Dan plaats ik de definitieve voorspelling voor de TOP 13 van de grote finale. Morgen beginnen de generale repetities. Eerst wordt morgenmiddag een ‘normale’ generale afgewerkt. Daarna vind ’s avonds de uiterst belangrijke jury-finale plaats waar alles op z’n plek moet vallen. Dinsdagmiddag is er dan nog een 2e generale. *Dank aan ESCKAZ.com voor de video’s*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s