1E OORDEEL 2017 ● ‘Alternative & Folk’

We gaan de previews op Songfestivalwerk anders vormgeven. Vanaf nu worden er per Oordeel vier landen beoordeeld op twee specifieke punten: Het Lied én Het Staging Potentieel. Vier landen die qua genre ook nog eens relatief dicht bij elkaar liggen, worden zo steviger en krachtiger beoordeeld. Dus nog voordat de inzending in mei tijdens de repetities startklaar zijn gemaakt, weet jij al welke landen straks in Kiev tijdens het 62e Eurovisie Songfestival goed gaan scoren. Vandaag het stevige oordeel over de liedjes die we kunnen duiden als ‘Alternative & Folk’: Armenië. België, Hongarije en Litouwen!ARMENIË

Het Lied
Ik heb me her en der wel eens laten ontvallen dat het een goed idee zou kunnen zijn om Wende Snijders een deelname-ticket voor het songfestival te gunnen. Liedjes als ‘Roses In June’, ‘The Garden’ en ‘Nude’ zouden voor veel kritische Nederlandse songfestivalvolgers wellicht wat te ondoorgrondelijk zijn. Maar laat nou net Armenië daar lak aan hebben. Want met ‘Fly With Me’ stuurt het land dus zoiets naar Kiev. Het is een bijna hypnotische ode aan de liefde. Voeg daaraan toe wat Oost-Europese instrumentale invloeden, en leadzangeres Artsvik Harutiunian, gaat Europa betoveren. Lilith en Levon Navasardyan (Armenië ESF 2014 & Armenië ESF 2016) schreven de inzending. 4,5 sterren zijn absoluut op z’n plaats.

 

 

Staging Potentieel & Overige Elementen
Kijkend naar onderstaande videoclip, die hoogstwaarschijnlijk zal dienen als draaiboek voor het live-optreden in Kiev, kunnen we alleen maar concluderen dat het er straks weer perfect zal uitzien. Regisseur Sacha Jean-Baptiste zal hier ongetwijfeld een scherpe act van maken. Neem maar van mij aan, Armenië zien we over vier weken terug in de TOP 10 van de grote finale.

GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE):

 

 

 

BELGIË

Het Lied
Ongelooflijk zeg, ook de Walen weten dit jaar van wanten. ‘City Lights’ is al bij voorbaat een muzikale sensatie op dit 62e Eurovisie Songfestival. Het indie-pop-liedje staat in de polls en bij de bookmakers steevast in de TOP 5. Voor de componist van ‘City Lights’, Pierre Dumoulin, zal de hype allemaal een worst zijn. Ook als er plagiaat beschuldigingen op z’n adres terecht komen (Eclat?). Ik vind de hype een beetje afbreuk doen aan de ingetogen stijl van de Waalse inzending, dat overigens wat overeenkomsten vertoond met het werk van Lorde en de meer puristische liedjes van Goldfrapp. Na een 6e plaats in 2010, een 12e plaats in 2013, een magistrale 4e plaats in 2015 en een 10e plaats in Stockholm vorig jaar, zou ‘City Lights’ weinig moeite moeten hebben om de finale te halen.

 

 

Staging Potentieel & Overige Elementen
Zou. Want het is nog maar de vraag of zangeres Blanche net zo assertief achter de schermen is als haar muzikale evenknie Loïc Nottet (ESF 2015, 4e plaats). Want Loïc wist ons destijds te vertellen dat hijzelf instond voor de gehele stage-act. Hij was eigenlijk de Hans Pannecoucke van de Belgische delegatie dat jaar. En helaas, ik zie hetzelfde niet gebeuren met Blanche. Ze heeft al te kennen gegeven dat ze niet al teveel poespas op het podium in Kiev gaat brengen. Terwijl dat misschien toch belangrijk is met een nummer als ‘City Lights’. Hieronder vind je de eerste live uitvoering van het liedje door Blanche. Ik ben benieuwd wat jullie van Blanche’s ‘stage presence’ vinden……..

GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE):


 

 

HONGARIJE

Het Lied
Hongarije blijft met unieke inzendingen afreizen naar het Eurovisie Songfestival. Ook deze kruisbestuiving van R&B, milde rap, Balkan sound en Arabisch klinkende vocalen brengt iets unieks naar Kiev. Het lijkt ook een beetje als DJ Oliver Anders dit dan ook nog eens op een hedendaagse manier heeft afgemixt (aanrader als je van chill-out muziek houdt). Knap vind ik dan ook dat de uitvoerende artiest, de markant aangeklede József Pápai dit geschreven heeft en van dit nummer een vloeiend geheel weet te maken. Iets wat Bosnië-Herzegovina vorig jaar niet lukte (11e, halve finale ESF 2016). Als studioversie vind ik ‘Origo’ zowaar nog lekkerder. Dat mag ook eens gezegd worden toch? We willen liedjes die we ook na het festival nog afspelen. Dit is daar eentje van.

 

 

Staging Potentieel & Overige Elementen
En daar ligt misschien toch een beetje de zwakte van ‘Origo’. József Pápai heeft nou niet de meest charmante uitstraling. Ook het afwisselen tussen rap en zang is niet gemakkelijk, en dat hoor je er tijdens de live optredens wel een beetje van af. Na de vocale powerhouses van Roemenië en Nederland, steekt dit, helaas, toch een beetje schril af. En het is ook maar de vraag of West-Europa deze, toch erg mooi gecomponeerde inzending, weet te smaken. Het verdient kwalificatie, laat dat voorop staan.

GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE):

 

 

 

LITOUWEN

Het Lied
Persoonlijk houd ik wel van stevige art-rock. Zo mag ik graag naar de Amerikaanse band St. Vincent luisteren. Die weten als geen ander hoe men uit snerpende basgitaar riffs en diepe elektronische ritmes (luister ‘Digital Witness’ maar eens), zeer weldadige oordrugs kunnen maken. Ook in Michael Jackson’s jaren ’80 oeuvre horen we wat van deze elektronica terug. Als je dan ook nog eens de vocale uithalen van Aminata de revue laat passeren (ESF 2015, 6e plaats), dan kom je uiteindelijk terecht bij Fusedmarc. Een band dat het midden houdt tussen electro-rock en noise-pop. Het lied ‘Rain Of Revolution’ wordt zo voor de indie-liefhebber een heuse aanrader om straks toch maar even naar het songfestival te zappen. Denis Zujev, leadzangeres Viktoria Ivanovskaja en Michail Levin schreven het. Zuiver luisterend naar de compositie zou dit zich moeten kunnen kwalificeren.

 

 

Staging Potentieel & Overige Elementen
Het zal overigens nog een lastige klus worden voor Litouwen om zich te kwalificeren voor de finale. Daarvoor is ‘Rain Of Revolution’ net wat te afstandelijk voor de gemiddelde televoter. Toch kun je hieronder zien dat Viktoria een uitstekende zangeres is die veel gevoel en passie in haar uitvoering brengt. Ook qua staging ziet het er hieronder al redelijk goed uit. Gewoon die LED-visuals kopiëren naar het Kiev-podium, die mooie 16e startplaats in de halve finale verder uitbuiten met magnifieke close-ups van Viktoria’s ‘balsy’ uitstraling, en Litouwen kwalificeert zich ten koste van fanfavorieten als Servië en V.J.R. Macedonië.

 

GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE):

Eén reactie op “1E OORDEEL 2017 ● ‘Alternative & Folk’

  1. Ik weet het niet met de Belgen. Het nummer is van zichzelf sterk genoeg om in de top 3 te belanden. Blanche geeft aan dat de clip inspiratie is voor de act. Kijkend naar de laatste jaren weten de Belgen hoe ze een lied moeten stagen. Als ze het voor elkaar krijgen, zie ik dit lied het Italië nog lastig maken. Aan de andere kant vind ik Blanche weinig uitstraling hebben. Niet echt uitnodigend zeg maar. Maar ik denk niet dat de Belgen in de problemen komen. Het is zo anders, zo hitgevoelig en het spreekt blijkbaar heeeeeel veeeeel mensen aan. Top 5 minstens. Ik zou behoorlijk verbaasd zijn als dit buiten de top 5 eindigt, echt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s