1E OORDEEL 2017 ● ‘Happy Peppy Up-Tempo!’

We gaan de previews op Songfestivalwerk anders vormgeven. Vanaf nu worden er per Oordeel vier landen beoordeeld op twee specifieke punten: Het Lied én Het Staging Potentieel. Vier landen die qua genre ook nog eens relatief dicht bij elkaar liggen, worden zo steviger en krachtiger beoordeeld. Dus nog voordat de inzending in mei tijdens de repetities startklaar zijn gemaakt, weet jij al welke landen straks in Kiev tijdens het 62e Eurovisie Songfestival goed gaan scoren. Vandaag het stevige oordeel over de liedjes die we kunnen duiden als ‘Happy Peppy Up-Tempo’. We kijken naar Moldavië, Noorwegen, Wit-Rusland & Israël!MOLDAVIË

Het Lied
Het lied van de saxofoon……….en van de Moldavische inzending uit 2010! Want SunStroke Project deed al eens mee aan het festival van 2010 in Oslo. ‘Hey, Mamma!’ is de betere van de twee songfestivalbijdrages. Het is toegankelijk, heeft een lekkere upbeat melodie, en een lichtverslavend ritme, aangegeven door de (nep?)-saxofoon. Wat de instrumentatie wel een beetje mist is een meer hedendaagse mix. De saxofoon gaat je namelijk op een gegeven moment wel een beetje de keel uithangen. Een iets indrukwekkender tekstje zou ook geen kwaad kunnen. Want op een gegeven moment schopt jouw mama jullie de deur uit!

Staging Potentieel & Overige Elementen
Het vrolijke niemendalletje wordt dan wel weer op een aanstekelijke manier uitgevoerd op het podium. De danschoreografie is simpel en doeltreffend (rechtervoetjes schuivelen!), de drie mannen en drie vrouwen komen over als bruiloftskoppeltjes die al flink wat slivovitsj achterover hebben geslagen (plezier!) en, niet geheel onbelangrijk, leadzanger Sergei Yalovitsky slaat z’n vocale mannetje. Nu even een leuke cameraregie bedenken en Moldavië kan weer deelnemen in de grote finale.

GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE):

 

 

 

NOORWEGEN

Het Lied
Noorwegen komt met iets unieks op de proppen dit jaar. ‘Grab The Moment’ is een heerlijke elektronica-disco song die bij tijd en wijlen doet denken aan dat weergaloze album van Daft Punk, ‘Random Access Memories’. Heel verrassend…..zelfs de maskers van JOWST doen erg denken aan de album cover van Daft Punk. Overigens heb ik er geen problemen mee dat we de hedendaagse popmuziek op het grote Eurovisie-podium brengen. Wellicht hoort menigeen er ook een beetje Gorillaz in? Wel een puntje van kritiek, ‘Grab The Moment’ is niet zo pakkend als veel tracks van netgenoemde formaties. Het liedje blijft een beetje te lang schurken op eenzelfde ritme, zonder dat er echt iets gebeurd richting het eind (key change? Where are you?).

Staging Potentieel & Overige Elementen
Deze inzending vraagt om een complete ommezwaai qua staging. Kijk nou eens even goed hoe Daft Punk de soundtrack voor de Disney film “Tron: Legacy” en bouw dat nou even wat in extremis uit naar het grote Eurovisie-podium. Maar helaas, wat we nu zien is een nogal futloze zanger, Joakim With Steen, die voor z’n microfoonstandaard z’n ding probeert te doen. Hier zou stage director Sacha Jean-Baptiste of Fokas Evangelinos een flinke upgrade aan kunnen geven. Want op dit moment kan ik er niet meer dan 3 sterren aan geven.

GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE):

 

 

 

WIT-RUSLAND

Het Lied
Bij m’n eerste luisterbeurt kreeg ik een oprecht vrolijk gevoel van dit Iers-aandoende liedje. Het is een beetje ‘Fly On The Wings Of Love’ verpakt in een folk-sausje vol leuke yells. En heel eerlijk? Ik vind dit de beste Wit-Russische inzending sinds Wit-Rusland begon deel te nemen aan het festival in 2004. Maar, ‘Historyja Majho Zyccia’ mist net dat beetje muzikale ‘ontwikkeling’ waardoor je tot het eind aan je…..luidspreker gekluisterd blijft. De laatste minuut valt teveel in herhaling en begint zelfs een beetje te irriteren.

Staging Potentieel & Overige Elementen
Maar dat neemt niet weg dat NaviBand, met frontmannen Arciom Lukjanienka en Ksienija Žuk, een puur stukje vrolijkheid naar Kiev brengen. Bijna niets aan deze act komt gekunsteld over. Zowel Arciom en Ksienija, die in duo-vorm flink wat chemie hebben, zijn bühnebeestjes die maar al te graag het publiek willen betrekken in hun vrolijkheid. Nee, ik ga nog een stapje verder. Grote broer Rusland zou wat kunnen leren van deze twee Wit-Russische artiesten.

GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE):

 

 

 

ISRAËL

Het Lied
In de videoclip wordt openlijk gerefereerd aan de Israëlische songfestivalinzending ‘Golden Boy’, uitgevoerd door Nadav Guedj. Niet geheel verrassend, aangezien de toenmalige backing danser IMRI nu vooruitgeschoven is en het met ‘I Feel Alive’. Net als ‘Golden Boy’ is ook dit weer een lekkere, vrolijke club-stamper. En toch, vind ik ‘I Feel Alive’ minder interessant. ‘Golden Boy’ had die heerlijke, vrolijke Arabische sound en was in melodieus opzicht ook zoveel afwisselender. Met hier en daar een scratchje en een rapje in de coupletten en een ontiegelijk catchy Israëlisch refreintje, werd dit een oorwurm van jewelste. ‘I Feel Alive’ heeft dat niet en blijft teveel hangen in een gewoon Eurodance-sfeertje.

Staging Potentieel & Overige Elementen
Sorry dat ik door ga met vergelijken, maar daar vraag je om als je zo duidelijk refereert naar dat optreden uit 2015 (overigens eindigde dat met een mooie 9e plaats). Wat de inzending van dit jaar ook niet heeft is Nadav Guedj. Dat kereltje sprong de pan uit op dat Oostenrijkse podium. Hij zou bijna uit elkaar barsten van vrolijkheid en dat is hét recept voor een goede score! IMRI daarentegen is een uitstekende zanger, maar ondanks zijn knappe koppie mist hij de geutigheid en het charisma van Nadav. Verder zie ik ook niet goed in hoeverre dit een interessante act kan opleveren. Wat de kwalificatiekansen wellicht helpt is het feit dat Israël helemaal als laatst aan mag treden.

GEMIDDELDE RATING (TOTAALPLAATJE):

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s