KIEV 2017 ■ Pre-Repetitie Voorspellingen & Notities

Morgen beginnen de eerste set repetities (Zie hier het volledige schema). Na woensdag hebben alle halve finalisten hun eerste repetities afgewerkt. Maar voordat dit hele circus begint, is het nuttig om nu even de stand van zaken op te maken en te kijken naar welke landen het echt uitkijken is. Er werden de afgelopen weken immers veel beloftes gemaakt door delegaties, regisseurs met hun regie-keuzes, maar zeker niet alle beloftes zullen ingelost worden. Tijd dus om alle ‘1e Oordeel’ reviews even op te sommen en daar wat pre-rehearsal notities bij te maken. ■ Door: Gert Waterink

Eerste Halve finale (eerste repetities zondag 30 april en maandag 1 mei)

 • Drie acts van creative director Sacha Jean-Baptiste maken morgen en overmorgen hun opwachting. Te weten Australië, Georgië en Armenië. Ook gaat choreograaf Fokas Evangelinos aan de slag voor Griekenland.
 • Allereerst is daar morgen Georgië. Kan er nog flink gesleuteld worden aan deze cliché Bond-ballad, zodat kwalificatie nog in zicht komt?
 • Vlak daarna is ‘neutraliteitsland’ Australië aan de beurt. Ik voorzie geen problemen voor Isaiah, ook omdat hij al erg hoog is geëindigd in de EuroVoix-EuroJury 2017. Verwacht iets stijlvols van Sacha Jean-Baptiste.
 • Over België is veel geschreven. Prachtig lied, maar Blanche is nou niet de meest charismatische zangeres. De act zal meer overeenkomsten hebben met België 2013 (12e plaats voor Roberta Bellarosa) dan met België 2015 (4e plaats, dankzij weergaloze Loïc Nottet). Ik snap de melancholie en bedruktheid van de stage act, maar ik denk niet dat televoters hier massaal voor gaan stemmen.
 • Finland dan? De band Norma John staat momenteel 15e in de betting odds. Ik verwacht dat dit aanzienlijk zal gaan stijgen morgen. Verwacht eenzelfde optreden als tijdens de Finse finale UMK, en dat is voldoende om te charmeren.
 • Voor Azerbeidzjan heb ik een beetje vrees. Gaan de nogal ‘kille’ looks van zangeres Dihaj aanslaan? Ook hier een beetje hetzelfde als met België.
 • Portugal is nu al de publiekslieveling van menig fan, maar daar probeer ik een beetje doorheen te prikken. Vooralsnog verwacht ik eenzelfde optreden als in de Portugese nationale finale. Simpel, klassiek, weinig opschmück en dus een beetje des Anouks. Overigens zal de zus van Salvador Sobral stand-in zijn, omdat Salvador nog steeds hernia-problemen heeft.
 • Maandag is Svala aan de beurt voor IJsland. Ik ben niet zo ‘hard’ voor haar vergeleken met andere fans, polls en gokkers. Slecht nummer? Dan wordt er niet goed geluisterd naar hedendaagse popmuziek. Dit is een beetje ‘Euphoria-light’ en Svala is ook een zangeres die iets unieks van haar optreden weet te maken. Nochtans heb ik haar door.
 • De Armeense ‘Wende Snijders’ komt maandag ook op, en van haar videoclip weten we al dat dit een mooi gestagede act zal gaan worden, die ook overzien zal worden door Sacha Jean-Baptiste.
 • Voordat ik het vergeet, Zweden start deze halve finale. Vooralsnog denk ik dat Zweden een goede kans heeft om deze halve finale vanaf startpositie 1 te winnen. Een unicum wellicht. Robin Bengtsson begint morgenvroeg om 10:00 uur al met repeteren in Kiev.
 • Opmerkelijk aan mijn rating: De eerste halve finale heeft enkele zeer goede kwaliteitsinzendingen, maar ook enkele zeer matige, waardoor de ratings wat sterker aflopen van ‘zeer goed’ naar ‘zeer matig’ of ‘slecht’ zelfs. Het maakt het voorspellen van de qualifiers van deze halve finale wellicht wat makkelijker?

Tweede Halve Finale (eerste repetities dinsdag 2 mei en woensdag 3 mei)

 • De bijna identieke acts van V.J.R. Macedonië en Servië beginnen met repeteren in de morgen. Welke zal het meest overtuigen? Kan regisseur/danschoreograaf Ambra Succi iets samenhangends maken van Jana Burčeska’s lied? Of gooit de Oostenrijkse Nathan Trent roet in het eten, zodat zowel Macedonië als Servië het lastig gaan krijgen?
 • Dan is er de ‘string’ van liedjes die allemaal goede papieren hebben op een finaleplaats: Roemenië, Nederland, Hongarije, Denemarken en Ierland. Kunnen ze allemaal doorstoten naar de finale met inachtneming van de repetities? Vooralsnog denk ik dat Denemarken het slachtoffer zal worden.
 • Weet stage director Nicoline Refsing Ierland naar grote hoogten te brengen?
 • Kan de Deense delegatie nog iets unieks doen met de degelijke edoch weinig originele act van Anja Nissen?
 • En dan Nederland. Regisseur Rolf Meter maakt z’n debuut op het songfestival. Hoe gaat Meter de familiefoto’s in beeld brengen op de immense LED-walls? Laat hij de foto’s deel uitmaken van de choreografie voor de dames? Wenden Amy, Lisa en Shelley hun koppies bijvoorbeeld eerst naar de foto’s en gaat Dhr. Meter dit ook vastleggen op camera? En krijgen ‘we’ een lichtknal en ‘clapping moment’ in de key change a la Olsen Brothers? Gaan ze voor korte rokjes, of toch meer voor stijlvolle, meer volledig bedekte kleding? Misschien is de 5e plaats in de EuroVoix-EuroJury 2017 dan echt op z’n plaats? Al met al wordt de Nederlandse repetitie natuurlijk weer de meest spannende. Volgens de planning moeten Amy, Lisa & Shelley komende dinsdag om 10 voor half 3 op de bühne komen.
 • Voor de NoorseDaft Punk’, JOWST welteverstaan, wordt het interessant om te zien of ze hun act dynamischer kunnen maken. Want vooralsnog heb ik ze nipt niet door naar de finale.
 • Publiekslieveling Kristian Kostov dan. Ook voor de Bulgaren gaat Sacha Jean-Baptiste aan de slag. Gaat dit dan de halve finale winnen?
 • Tot slot even wat notities over Estland. Ik hoop ten zeerste dat regisseur René Vilbre de cameraregie ietwat ‘warmer’ weet te maken. Koit en Laura zullen waarschijnlijk wel de finale halen. Maar voor een TOP 3-notering is er werk aan de winkel nodig.
 • Opmerkelijk aan mijn rating: Weinig echte uitblinkers in deze halve finale, maar bijna alle inzendingen hurken qua kwaliteit erg dicht tegen elkaar aan. Je vindt dan ook meer ratings met ‘3 sterren’ hier, waardoor het hier echt aankomt op de repetities. Voorspellen is hier wat lastiger, waardoor Nederland zomaar weer eens zou kunnen verrassen met een zeer goede klassering.

Auto-Qualifiers (eerste repetities vrijdag 5 mei)

 • Ja, eindelijk is vrijdag dan Fransesco Gabbani voor Italië aan de beurt. Ik verwacht gewoon weer een dikke ‘5 sterren’-rating gebaseerd op zijn eerste repetitie. Maar niks is zeker, en zelfs een topfavoriet als Italië kan soms de verwachtingen niet inlossen.
 • Ik ben erg benieuwd naar Lucie Jones. Als zij eenzelfde optreden als in de Britse Nationale Finale weet uit te voeren, dan kan Het Verenigd Koninkrijk best nog eens verrassen. De huidige 17e plaats in de betting odds is wel erg laag.
 • En van de UK naar Spanje. Kan Hans Pannecoucke een ‘Common Linnets’ doen voor Spanje? Waarom niet? Manel Navarro is jong, charismatisch en misschien beter kneedbaar dan Trijntje Oosterhuis. Ik verwacht iets zomers, en een wedje is op z’n plaats. De huidige ‘29e plaats’ op Oddschecker is grotesk laag.

Voor wie het nog vergeten was, hieronder ook nog de resultaten van de EuroVoix-EuroJury 2017. Het is belangrijk om op te merken dat EuroVoix-EuroJury één van de weinige ‘polls’ is, waarbij oud-festivaldeelnemers en andere muziekprofessionals worden uitgenodigd om zitting te nemen in deze jury’s. Afgelopen edities deed Nederland het in 2013, 2014 (ja, zelf The Common Linnets deden het hier goed) en 2016 uitermate netjes. En dus ook dit jaar:

3 reacties op “KIEV 2017 ■ Pre-Repetitie Voorspellingen & Notities

 1. Hoe weet je het van de familie foto’s? Was toch geheim wat OG3NE op het podium gingen doen?
  Je maakt mij wel nieuwsgierig naar het optreden van de 3 zussen.

 2. Pingback: KIEV 2017 ■ Voorspellingen 1e & 2e Halve Finale |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s