ONTBIJT-TERUGBLIK ■ Eerste repetities 1e Halve Finale

Gisteren zijn alle eerste repetities van de eerste halve finale afgerond. Wat zijn de stijgers? Welke landen zijn de dalers? En welke landen zijn degelijk op weg naar een bepaald resultaat zonder al teveel verrassingen en wijzigingen? Neem de notities even rustig door, onder het genot van een lekker ontbijtje natuurlijk. ■ Door: Gert Waterink


ZOALS VERWACHT

01. ZWEDEN: Over de eerste repetitie van Zweden wordt weinig gezegd, omdat alles al gezegd is. En dat is vaak een valkuil. Menig fan kent deze act uit den treure. En daardoor vallen vooral dié inzendingen op die de afgelopen dagen erg verrast hebben met repeteren. Jammer, want dit is de beste openingsact sinds jaren en het zou zomaar de eerste halve finale kunnen winnen.
02. ARMENIË: Van Artsvik verwachtte men dat de videoclip in praktijk gebracht zou worden. Niet helemaal. Stage director Sacha Jean-Baptiste heeft het Bollywood-circus naar Kiev gehaald. In positieve zin! De Hindi-armbewegingen voegen echt iets toe aan de act (Ik had een James Bond déjà vu). De artiesten zijn gehuld in zwart en ook hun nagels zijn zwart. Uiteindelijk ontpopt Artsvik zich in een prachtige vogel met behulp van de LED-visuals.
03. PORTUGAL: Er is niet echt een satelllietpodium aanwezig in Kiev. Maar de stand-in van Salvador Sobral, Luísa Sobral, neemt wel plaats vlak vóór het podium, waardoor Salvador straks dichter bij het publiek staat. Verwacht veel mooie close-up shots van Salvador straks (iets wat Blanche van België moet ontberen). Ook heel mooi zijn de donkergroene visuals met groene bebossingen. Dit wordt de ‘Birds’ van 2017, ook mét de ietwat aparte ‘ticks’ van Salvador.
04. FINLAND: Bij de band Norma John zien we weinig veranderingen. Een stukje copy-paste werk vanuit de Finse Voorronde. Maar, het blijft erg mooi, erg ‘celtic mist’, erg moody, en wordt warm en intiem uitgevoerd op het podium. De donkerblauwe mist-visuals veranderen in het reffrein in felrode wolken. Deze halve finale heeft veel ‘indie momentjes’, en daarmee bedoel ik dat ook Azerbeidzjan, Portugal en Armenië met ‘artistieke’ nummers optreden. Ik durf nu niet te zeggen welk land beter gaat scoren: Portugal of Finland.
05. MOLDAVIË: Ik heb Moldavië in mijn pre-repetitie voorspelling door naar de finale, maar dit gaat echt wel wat hoger komen dan 10e. SunStroke Project heeft stevig werk gemaakt van deze inzending. Net als in de nationale finale blijft de vrolijkheid, met het ‘rechter-voetje-geschuivel’, intact. Maar het wordt nu nog beter uitgebeeld met veel felwitte visuals en projecties van de saxofonist op de LED-wall.
06. AZERBEIDZJAN: Een schoolbord, een man met paardekop op een ladder, zangeres Dihai met waterstofperoxide-wetlook-kapsel. Er wordt nogal wat lacherig over gedaan. En er zullen televoters zijn die deze act niet helemaal begrijpen. Maar als puntje bij paaltje komt, past dit wel goed bij het liedje ‘Skeletons’. De rode en grijze visuals van Oost-Berlijnse architectuur vullen het geheel mooi aan.
07. AUSTRALIË: Je moet er van houden, immense visuals van jezelf op de LED-walls. Ik denk dat Isaiah ermee weg komt. De 17-jarige zanger heeft een erg expressieve uitstraling, en die emotie wordt zo wel doorgegeven via de LED-visuals. Isaiah staat op een soort ronddraaiende schijf, en brengt zo, net als de projecties, dynamiek in de voorstelling. Het geheel wordt afgesloten met een ‘firework-curtain’. Wellicht finale, maar of het wederom een TOP 5-notering wordt? Ik heb m’n twijfels. De staging werd gedaan door Sacha Jean-Baptiste.
08. IJSLAND: Ik had vooraf de IJslandse inzending behoorlijk hoog staan. Kritiek op het optreden is het gebruik van veel wide-shots, waardoor Svala nogal verloren op het podium staat. Maar juist bij deze ‘kreterige’ Robyn-achtige popsong, zouden die ruimtevergrotende wideshots samen met ruimtevergrotende LED-visuals en dito laserverlichting wellicht passend kunnen zijn. Ik durf IJsland nog niet weg te strepen…..

STIJGERS

01. GRIEKENLAND: Stage director Fokas Evangelinos is terug, en dat merken we. Fokas moet ongetwijfeld een hand gehad hebben in de backdrop van regengespetter en watervallen. En ook een stukje ‘augmented reality’ gebruikt, waarbij middels een grote plaat de illusie wordt gewekt dat zangeres Demy staat op te treden achter een waterval. Een schoolvoorbeeld van hoe je een matige song nieuwe dimensies kunt geven?
02. CYPRUS: Zanger Hovig is geen danstalent vergeleken met Loïc Nottet (ESF 2015, 4e plaats) en Sergey Lazarev (ESF 2016, 3e plaats), maar heeft beide artiesten wel als uitgangspunt genomen voor zijn choreografie. Het wordt nog een beetje precair, al die valbewegingen, zodat het lijkt alsof Hovig door de LED-visuals heen valt. Maar ik verwacht dat tijdens de volgende repetities de choreografie nog beter beheerst zal worden. Cyprus zou zich kunnen kwalificeren.
03. LETLAND: Een heerlijk luid, kleurrijk, ritmisch spektakel wordt de afsluiting van de eerste halve finale. Alle kleuren van de regenboog vinden we terug in dit optreden, van kleding t/m kapsel, van LED-walls (drummende mannen) t/m het dynamieke camerawerk. Och, en laat die grote afbeelding van een lul gewoon lekker staan. Maar ook hier, geen zekerheid.
04. SLOVENIË: Slovenië maakt gebruikt van het plafond-ornament, waaraan naast gewone spots allemaal kleinere LED-schermen aan vastgemaakt zijn. Het zorgt voor een stukje intimiteit, temidden van een wat gedateerde song (Zou Nederland vanmiddag eenzelfde trucje uithalen?). Vergeet niet dat dit net zo goed vocale repetities zijn, dus Omar Naber zal zeker stemvaster zijn later deze week. Deze inzending is wat meer uit de gevarenzone gekomen.
05. TSJECHIË: Nog steeds een borderline-geval, en dat wordt een beetje ingegeven door het goudkleurige broekpak van zangeres Marta. Ik verbaas me er altijd weer over hoe bepaalde artiesten voor iets lelijks kunnen kiezen. Dit oogt als een gerecyclede vuilniszak. Los van dat is dit wel een ‘warm’ momentje tussen Moldavië, IJsland, Cyprus en Armenië in. Of dit doorgaat naar de finale?
06. MONTENEGRO: Montenegro zal niet laatste eindigen met deze haar-lasso-act. En de visuals op de vloer, waarbij een soort mond zanger Slavko oplikt? Uhm, opmerkelijk is het zeker.Ik vind het er vulgair uitzien, maar hier staat ook een zanger (Slavko) die het geen kont uitmaakt wat anderen van hem vinden. Het is een act die opvalt, en zou op deze manier geholpen kunnen worden door televoters.

DALERS

01. BELGIË: Met zoveel goede liedjes in deze halve finale, zal er tenminste één liedje zijn die de verwachtingen niet zal gaan inlossen. Ik vrees dat dit het geval is met België. Had ik in mijn pre-repetitie voorspelling Blanche nog als 8e door, het gaat nu nog lastiger worden. De vele wide-shots, waardoor Blanche bijna een zielloos poppetje wordt op dat immense podium, ontneemt alle intimiteit van dit mooie popliedje. RTBF had hier veel werk van moeten maken, en, bijvoorbeeld net als Azerbeidzjan, een passende act moeten verzinnen. Bij gebrek aan een Hans Pannecoucke of Loïc Nottet zie ik het somber in. En ik wil zo graag dat de gehele ‘Bene zonder Lux’ weer in de finale staat. Vooralsnog geeft de Waalse delegatie aan dat er niet veel zal veranderen aan de ‘act’, en dat is ook al geen goed teken.
02. POLEN: Een violist vergezelt zangeres Kasia Moś op het podium, waardoor het totaalplaatje een klassieke uitstraling krijgt. Kasia heeft overigens een erg mooie jurk aan (beetje 1980’s romantiek), en de blauwe LED-visuals met hologrammen complementeren het geheel. Maar ik kan dit zo niet bij de qualifiers zetten.
03. GEORGIË: Sacha Jean-Baptiste heeft met Georgië een gezapige Bond-ballad in haar schoot geworpen gekregen. En dat zie je er een beetje van af. Het is cliché uitgevoerd, met visuals in de kleuren van de Georgische vlag. Zangeres Tamara draagt een cape van voile die ze later afdoet, en er wordt gebruik gemaakt van dry ice, maar het is allemaal zo middelmatig en ouderwets. Jammer dat ze niet een betere song mocht zingen.
04. ALBANIË: Albanië brengt alle elementen uit de avantgardistische videoclip mee het podium op. De klokken en zwevende scheepjes worden op de achtergrond geprojecteerd. Zangeres Lindita heeft ook moeite met het vinden van de camera’s. Dus ook dit blijft een beetje een nietszeggende inzending die zichzelf te serieus neemt.

DE BOOKMAKERS

De odds voor Finland en Armenië zijn behoorlijk wat kleiner geworden na de eerste repetities. Armenië staat nu 5e met odds van 31 op Betfair Exchange (dat was gisteren nog zo’n 60). Ook Finland is een behoorlijk stukje gestegen en staat nu 9e tegen odds van rond de 70 op Betfair. Vanmiddag weten we of Nederland een onuitwisbare indruk zal achterlaten a la Armenië en Finland, of dat we bij de dalers gaan horen, zoals het geval was met België.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s