KIEV 2017 ■ Voorspellingen 1e & 2e Halve Finale

Het hele Eurovisie-circus is voorbij voor je er erg in hebt. Wellicht is dat ook leeftijd-gebonden. Maar we beginnen alweer aan de 2e songfestivalweek en nu wordt het D-Day. Alle eerste en tweede repetities zijn afgerond en wat nog rest zijn de generale repetities, de jury-werkzaamheden op maandag, woensdag en vrijdag en natuurlijk de eigenlijke Tv-uitzendingen. Tijd dus om de eerste post-repetitie-voorspellingen in cement te gieten. Is er veel veranderd ten opzichte van m’n pre-repetitie-lijstjes? Niet heel erg veel, maar toch voldoende om dit uit te schrijven. ■ Door: Gert Waterink


Voorspellingen 1e Halve Finale

DE TOP 3: Zweden en Armenië waren mijn winnaars van deze eerste halve finale voorafgaande aan de repetities, en ze blijven winnaars. Ten eerste omdat we weten wat we kunnen verwachten van de Zweden. Uitstekend copy-paste-werk van het Melodifestivalen naar het Eurovisie-podium. Doe daar niet te gemakzuchtig over, want zoals zo vaak wordt de aanwezige pers een beetje moe van de ‘Volkswagen’ van het songfestival. Moe, omdat alles al gezegd is. En dat heeft, gek genoeg, ook invloed op de pers-polls en de bookmakers. Onterecht, want Robin Bengtsson is misschien de beste show-opener sinds Zweden 1984; de laatste keer dat een land wist te winnen van startpositie 1. Met een goede startpositie in de grote finale (Italië moet op in het eerste gedeelte van de finale), blijft dit mijns inziens de grootste spelbreker voor Italië.

Ik denk dat de kans valide is dat voor het eerst sinds 1984 een land weer eens gaat winnen vanaf deze verguisde 1e startplek. En Armenië? Dat land gaat met Zweden strijden om de zege in deze halve finale. Het zal allemaal dicht bij elkaar liggen, want stage director Sacha Jean-Baptiste heeft een heuse Bollywood-show gemaakt van Artsvik. In positieve zijn. Toch denk ik dat het lied ‘Fly With Me’ niet zo’n oorwurm is als ‘I Can’t Go On’. Het is net iets te ‘indie’ om grote hordes televoters aan te spreken. Máár, dit gaat de TOP 5 in van de finale.

Kort daarachter heb ik, nog steeds ongewijzigd, Finland staan. Samen met Het Verenigd Koninkrijk vind ik dit de meest intiem uitgevoerde ballade onder de vrouwelijke solisten. Gokkers vonden de Finse bijdrage aanvankelijk wat saai en de staging teveel ‘jaren ‘90’. Onterecht, want in het geval van Finland geldt het adagium ‘muziek is tijdloos’. Ook Finland is, net als Zweden, een voorbeeld van een Scandinavisch land dat alles al (van staging tot camerawerk) tijdens de nationale finale perfect in orde had. Ook Finland maakt een serieuze kans op TOP 10 in de Grand Final.

STIJGERS EN DALERS: Cyprus en vooral Slovenië stonden in mijn aanvankelijke voorspellingen buiten de TOP 10. Maar bij nader inzien moest ik hier veranderingen in aanbrengen. Cyprus komt met ‘Gravity’ met een eigentijdse, edoch wat saaie, melodie-loze popsong op de proppen. Maar de Cypriotische delegatie heeft serieus werk gemaakt van de act. De kijkers thuis zullen straks een plezierige 3 minuten voorgeschoteld krijgen, met veel grappige choreografie omtrent het thema ‘zwaartekracht’. Al is het wel een beetje nageaapt van Sergej Lazarev (Rusland 2016) en Loïc Nottet (België 2015).

Wat in het voordeel werkt van Slovenië is de indrukwekkende zang van Omar Naber. Jury’s zullen hem hiervoor belonen. Wat ook werkt is de uitstekende, ietwat gedateerde, staging. De zwart-witte visuals, het intieme moment met de plafondstellage, en de uitbouw naar een climax met snel uitgezoomde wideshots; het past allemaal perfect bij deze wat gedateerde ballade. Maar nogmaals, ik heb Slovenië als 10e door, dus Omar houdt niets over.

België en, tot mijn spijt, IJsland heb ik uit mijn lijstje qualifiers gezet, hetzij nipt. Allereerst Blanche. Er zijn veel jonge tieners dit jaar op het songfestival. Denk aan Isaiah voor Australië en Kristian voor Bulgarije. Alledrie zijn ze 17 jaartjes jong. Maar wat voor de één geldt, hoeft niet voor de ander te gelden. Wat bijvoorbeeld Kristian en Isaiah in overvloed hebben, ‘X-Factor’ en charisma, lijkt bij Blanche afwezig te zijn. Voor IJsland geldt dat Svala wellicht een te koude uitstraling heeft.

Voorspellingen 2e Halve Finale

DE TOP 3: Ook hier geen veranderingen. Maar ik denk dat het gevecht in deze halve finale voor de winst wel wat heviger zal zijn. Bulgarije heeft een prachtige, zwarte ‘moody’ stage show op poten gezet. Wederom dankzij Sacha Jean-Baptiste. Kristian Kostov is, voor zijn leeftijd, werkelijk een geniaal zangertje. Dankzij hem wordt deze ietwat moeilijke, ietwat té verstilde ballade naar grote hoogten gebracht.

Maar Nederland heeft tijdens de repetities in deze halve finale de meeste gokkers het stevigst van repliek gediend. Want stond O’G3NE voorafgaande aan het songfestival op Oddschecker nog ruimschoots buiten de TOP 20, op het moment van schrijven staat Nederland inmiddels 8e (7e op de Exchange Index van Betfair). Dat is indrukwekkend en

Tim Booth van Entertainmentodds drukte het in een gesprek met mij als volgt uit: “I’ve seen all the songs now, and I think that The Netherlands have the best storytelling-performance in the whole competition. The staging is absolutely exquisite.” Nou ben ik zelf wat calvinistischer van aard, maar ik moet hem op bepaalde punten gelijk geven. Stage-director Rolf Meter heeft absoluut woord gehouden. En in combinatie met drie dames die de huidjes van televoters en jury’s eraf kunnen zingen, is de kans dit jaar groter dat Nederland de TOP 10 gaat halen dan vorig jaar.

Laten we ook Roemenië niet vergeten. Dit land brengt altijd zoveel vrolijkheid op het Eurovisie-podium. Maar dit jaar ontstijgt het jodel-lied de effecten van een irritante gimmick. De staging met confetti-visuals en kanonnen passen heel goed bij het liedje. En de chemie tussen Ilinca en Alex Florea is uitermate effectief. Winst in deze semi? Ik denk toch dat jury’s misschien wat minder snel deze inzending belonen.

STIJGERS EN DALERS: Ook nu, zoals elk jaar, moet men weer een beetje gaan muggenziften op die inzendingen die randgevallen zijn. Zwitserland is in mijn achting gestegen. De overheersende kleuren roze en geel geven een Disney-gevoel aan Timebelle. Maar toch denk ik dat Malta en Denemarken meer stappen hebben gemaakt. Denemarken, omdat Anja Nissen zeer stemvast is gebleken tijdens haar repetities. Het totaalplaatje ademt een boel Deense Degelijkheid uit. Alles is zoals op het Dansk Melodi Grand Prix. Maar, los van het feit dat ik geen fan ben van haar stem, liet ze zich van haar beste kant zien. Op het moment dat ze op de grond knielt, lijkt het alsof ze letterlijk om jullie stem vraagt. En gek genoeg, het helpt ook nog.

Als Slovenië de cliché-ballade is van de 1e halve finale die nipt door gaat, dan is dit de cliché-ballade van semi 2. Claudia Faniello is werkelijk een professional met uiterst zuivere vocalen. Het is alleen zo jammer dat enkele schrijvers uit het jaar ‘0’ Claudia dit lied geven. Desalniettemin ‘in with a chance’. En dat zou ten koste kunnen gaan van Ierland en Wit-Rusland. Dat laatste land zou door kunnen stoten naar de finale, maar die laatste minuut blijft irritant genoeg om televoters de weg naar het toilet te wijzen.

De Bookmakers

De grootste stijgers bij de bookmakers de afgelopen repetities zijn Finland en Nederland. De gokkers zijn eindelijk wakker geschud door de prachtige, emotionele, keltische muziek van Norma John. Bij Nederland bleek dat voor O’G3NE telkens weer het tot in perfectie uitgevoerde totaalplaatje. Zeer effectieve camerastandpunten, indrukwekkende visuals met een warm gevoel van zijde en voile (armen die elkaar vasthouden, moeder en kind die elkaar vasthouden, een vloer-visual van wat een engel of een moeder zou kunnen zijn), en vocalen en charisma die niet alleen jury’s maar ook televoters een brok in de keel gaan bezorgen. Als een dark-horse wint, dan zou dat Nederland kunnen zijn. Maar vooralsnog volstaat deze 8e plaats op Oddschecker ook perfect:

Eén reactie op “KIEV 2017 ■ Voorspellingen 1e & 2e Halve Finale

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s